Tészta:
500 g liszt
300 g víz
2 tk só
3 ek olaj (ha lehet olíva olaj)
1 tk cukor (púpozott)
25 g élesztő
Töltelék:
2 fej közepes ,vagy kisebb vöröshagyma
3-4 gerezd apróra vágott fokhagyma
kevés olaj
500 g apróra vágott csirkemell
só,bors
3 ek tejföl
Tetejére:
2 ek olíva olaj
THERMOMIX-ben készítve:
-Tegyük a keverőedénybe a hagymákat és aprítsük 3mperc/ 5-ös fokozaton.
- Adjunk hozzá 2 ek olajat és dinszteljük 3p/Varoma/1-es fokozaton.
Tegyük át egy serpenyőbe,adjuk hozzá az apróra vágott csirkehúst és saját levében ,sózva borsozva pároljuk puhára,majd a végén enyhén pirítsuk.
-Közben a tisztára mosott keverőedénybe tegyük a vizet a cukrot és az élesztőt, kelesszük 3 perc/37 fok/2-es fokozaton.
- Adjuk hozzá a lisztet és a sót, majd dagasszuk 2 perc/zárt üst/ dagasztó fokozaton. Az első percben a tető nyílásán keresztül adagoljuk hozzá a 3 ek olajat.
Pihentessük 20 percig. Ezalatt a hús elkészült. Keverjük el 3 ek tejföllel,ha kell még ízesítsük. Ez lesz a töltelékünk.
A tésztát lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk,és 8 részre osztjuk.
A kis cipókat kör alakúra nyújtjuk (2-3 mm) két evőkanál tölteléket a közepére teszünk,félbe hajtjuk, a szélét lenyomkodjuk,majd felhajtjuk és újra lenyomkodjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Majd megkenjük mindegyik tetejét olíva olajjal.
Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt elkészül.
Tálalásnál a tetejére is tehetünk tejfölt, fogyaszthatjuk friss salátával!
Az első próba után eldönthetjük,hogy kisebbet vagy nagyobbat szeretnénk. A töltelék gyakorlatilag bármi lehet, a "táskákat" tetszés szerint tölthetjük meg .
A tésztát sós ,forró lobogó vízben kifőzzük,vízzel leöblítjük. Pici étolajat öntünk rá és összekeverjük. A vöröshagymát apróra daraboljuk,felmelegített olajon átfuttatjuk ,piros...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát szárazon beleszórjuk egy tűzálló tálba. A többi hozzávalót - a szalonna kivételével - összekeverjük, és ráöntjük a tésztára. Csíkokra vágott szalonnát rakunk a tetejére...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tej felében, kevés cukorral megfuttatjuk az élesztőt. 2. Beledolgozzuk a többi hozzávalót. 3. A maradék tejet langyosan öntjük a tésztához. 4. Alaposan kidolgozzuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehézlangyos tej-cukor-élesztő-futtatom. tálba: liszt-só-áttört burgonya-élesztős tej-összedolgozom-dagasztom-kelesztem-kinyújtom.kisütöm.
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű