Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Töltött tök kaporszósszal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 db zsemle (szikkadt)
200 ml 2,8%-os tej
1.5 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 evőkanál étolaj
600 g sertés darált hús (sovány)
1 teáskanál só
bors - fekete (tört)
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
1 kg főzőtök
A tök alá
150 ml víz
A kaporszószhoz
30 g kapor (friss)
200 g tejföl (20%-os)
25 g búzaliszt (BL55)
50 g vaj
0.5 db vöröshagyma
300 ml alaplé - zöldség
1 csapott mokkáskanál só
1 evőkanál almaecet
2 csapott evőkanál kristálycukor

Elkészítés:


A szikkadt zsemlét tejben beáztatjuk.

A vöröshagymát, és a fokhagymát finomra aprítjuk.

Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, és a fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, és félretesszük.

A zsemlét jól kinyomkodjuk, és egy nagyobb tálba tesszük.

Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemléhez a darált húst, és a pirított hagymákat.

Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk egy tojást, és összegyúrjuk alaposan.

A tököt félbevágjuk, és a közepét egy evőkanállal kikaparjuk.

A tökökbe töltjük az összegyúrt hústölteléket.

Kevés vizet öntünk a tökök alá, és 200 C-ra előmelegített sütőbe tesszük kb. 60 percre légkeverés nélkül.

Közben elkészítjük a kaporszószt. Ehhez először finomra vágjuk a kaprot, és félretesszük.

A tejfölt egy külön tálban csomómentesre keverjük a liszttel, és félretesszük. Ez lesz a kaporszósz habarása.

Serpenyőben vajat olvasztunk. Kis lángon megfuttatjuk rajta a finomra vágott vöröshagymát.

Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot, hozzáöntjük az alaplevet.

Gyorsan behabarjuk a tejfölös-lisztes keverékkel. Folyamatosan, gyorsan keverjük, nehogy nokedli legyen a mártásból! :) 1-2 percen át tartsuk az alacsony hő fölött.

Ízesítés képpen sózzuk, cukrozzuk, és az almaecettel savanyítjuk, majd félretesszük.

Ha kisült a töltött tök, már tálalhatjuk is.

Töltött tök kaporszósszal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fűszeres piláffal töltött alma török módra
Fűszeres piláffal töltött alma török módra

A törökök gyakorlatilag minden zöldséget és gyümölcsöt képesek megtölteni, amin van lyuk vagy akár egy kisebb mélyedés. Ha nincs, akkor vájnak bele! Padlizsán, tök, cukkini, paradi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Egyszerű kolbászos tarhonya
Egyszerű kolbászos tarhonya

A tarhonyához hozzáadjuk az olajat, majd állandó kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ezután felöntjük a vízzel, hozzákeverjük a sót, majd lefedve addig főzzük, míg teljesen m...

Elkészítési idő: 30 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smart
Mazsolás túrógombóc juharszirupos eperöntettel Smart

Gombócok előkészítése: A túrót a tojással, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal krémesre elkeverem egy villával, fokozatosan adom hozzá a darát (a tojás nagyságától függő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Márton
Csőben sült zöldségek
Csőben sült zöldségek

A zöldségeket megmosom, majd felszeletelem. Sütőpapíros tepsit kicsit kiolajozok, majd szépen elkezdem őket egymás elé sorban felhalmozni több sorba. A tetejére grill zöldség fűsze...

Elkészítési idő: 1-1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk