Családireceptkönyv.hu

Vadas marha zsemlegombóccal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg marha comb

Elkészítés:


80 dkg marha combot szeletekre vágtam.
Egy nagy lábasban 2 evőkanál zsírt hevítettem és ebben a hús szeleteket mind két oldalról megpirítottam. Utána kiszedtem a zsírból és félre tettem.
40 dkg sárgarépát, 30 dkg fehérrépát megtisztítottam és karikákra vágtam. 10 dkg zellert kockákra aprítottam.
A visszamaradt zsírhoz adtam még egy evőkanálnyit és ebben dinszteltem az aprított zöldségeket.
Közben egy másik lábasban 2 evőkanál cukrot karamellizáltam és felöntöttem annyi vízzel, amiben feloldódott.
A zöldségekhez adtam 2 teáskanál mustárt és ezzel csak rövid ideig (1 perc) pirítottam tovább azokat.
A zöldségekre helyeztem a hús szeleteket, dobtam bele egy félbe vágott vöröshagymát, 3 db babérlevelet, 10 szem egész borsot, 5 szem borókabogyót, felengedtem 1,5 l húslével (víz is jó) ami majdnem ellepi, bele facsartam egy fél citrom levét, hozzáöntöttem a karamellizált cukrot és 1 dl száraz vörösbort. Lefedtem és hagytam főni. Közben kavargattam, és ha szükséges folyadékot pótoltam. Nekem 2 óra alatt puhult meg a hús.
Akkor a húsokat félretettem, tálalásig melegen tartottam.


Elkészítettem a mártást:
A léből kiszedtem a hagymát, a darabos fűszereket és turmixoltam. Kóstolással beállítottam a végleges ízeket (só, bors, cukor, mustár, citromlé).


Petrezselymes zsemlegombóc készült hozzá:
6 db szikkadt zsemlét kockákra vágtam és lepirítottam.
2 db tojást 2 dl vízzel elkevertem, adtam hozzá 20 dkg lisztet, belemorzsoltam 2 dkg élesztőt, sót, borsot, egy késhegynyi szerecsendiót.
Egy nagy csokor petrezselyemzöldet durvára vagdaltam.
A sűrű palacsintatésztába kevertem a pirított zsemlekockákat és megszórtam a petrezselyem zölddel. Alaposan összedolgoztam és hagytam fél órát pihenni, hogy a zsemle felszívja a nedvességet.
Utána vizes kézzel gombócokat formáztam belőle (nekem 15 db lett ebből a mennyiségből). Ezek is pihentek 15 percet.
Addig vizet forraltam sóztam, és amikor lobogott beleraktam a gombócokat. 15 perc alatt készre főtt.
Szűrőkanállal kiszedtem, jól lecsöpögtettem és tálaltam.

Vadas marha zsemlegombóccal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Osso bucco
Osso bucco

A hússzeleteket megmossuk, szárazra töröljük. lisztbe forgatjuk, és forró olajban körbesütjük 4-5 percig. Ezek után egy lábosba tesszük, megsózzuk és hozzáadjuk az aprószeletekre...

Elkészítési idő: 1 1/2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sörben sült marhahús,
Sörben sült marhahús,

A húst megmossuk és felkockázzuk, majd átkenjük a sóval és a borssal, zúzott fokhagymával, ráöntjük a citromlét és fél órán át állni hagyjuk. Közben az olajat felforrósítjuk és bel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Osso bucco
Osso bucco

5 centi vastagságúra szeletelt lábszárakat vásároljunk. A tisztított lábszárakat először forró serpenyőben az olívaolajon, mindkét oldalukon megpirítjuk. Ez után tepsibe helyezzü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk