Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Vadas marha zsemlegombóccal


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


80 dkg marha comb

Elkészítés:


80 dkg marha combot szeletekre vágtam.
Egy nagy lábasban 2 evőkanál zsírt hevítettem és ebben a hús szeleteket mind két oldalról megpirítottam. Utána kiszedtem a zsírból és félre tettem.
40 dkg sárgarépát, 30 dkg fehérrépát megtisztítottam és karikákra vágtam. 10 dkg zellert kockákra aprítottam.
A visszamaradt zsírhoz adtam még egy evőkanálnyit és ebben dinszteltem az aprított zöldségeket.
Közben egy másik lábasban 2 evőkanál cukrot karamellizáltam és felöntöttem annyi vízzel, amiben feloldódott.
A zöldségekhez adtam 2 teáskanál mustárt és ezzel csak rövid ideig (1 perc) pirítottam tovább azokat.
A zöldségekre helyeztem a hús szeleteket, dobtam bele egy félbe vágott vöröshagymát, 3 db babérlevelet, 10 szem egész borsot, 5 szem borókabogyót, felengedtem 1,5 l húslével (víz is jó) ami majdnem ellepi, bele facsartam egy fél citrom levét, hozzáöntöttem a karamellizált cukrot és 1 dl száraz vörösbort. Lefedtem és hagytam főni. Közben kavargattam, és ha szükséges folyadékot pótoltam. Nekem 2 óra alatt puhult meg a hús.
Akkor a húsokat félretettem, tálalásig melegen tartottam.


Elkészítettem a mártást:
A léből kiszedtem a hagymát, a darabos fűszereket és turmixoltam. Kóstolással beállítottam a végleges ízeket (só, bors, cukor, mustár, citromlé).


Petrezselymes zsemlegombóc készült hozzá:
6 db szikkadt zsemlét kockákra vágtam és lepirítottam.
2 db tojást 2 dl vízzel elkevertem, adtam hozzá 20 dkg lisztet, belemorzsoltam 2 dkg élesztőt, sót, borsot, egy késhegynyi szerecsendiót.
Egy nagy csokor petrezselyemzöldet durvára vagdaltam.
A sűrű palacsintatésztába kevertem a pirított zsemlekockákat és megszórtam a petrezselyem zölddel. Alaposan összedolgoztam és hagytam fél órát pihenni, hogy a zsemle felszívja a nedvességet.
Utána vizes kézzel gombócokat formáztam belőle (nekem 15 db lett ebből a mennyiségből). Ezek is pihentek 15 percet.
Addig vizet forraltam sóztam, és amikor lobogott beleraktam a gombócokat. 15 perc alatt készre főtt.
Szűrőkanállal kiszedtem, jól lecsöpögtettem és tálaltam.

Vadas marha zsemlegombóccal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Lábszár - Zöldborsós marhaszelet - OK
Lábszár - Zöldborsós marhaszelet - OK

1. A hússzeletekre mustár, só, fokhagyma, bors keverékét kenjük és így pácoljuk egy éjszakát. 2. Másnap karikára vágjuk a vöröshagymát, és megforgatjuk rajta a húst, fehéredési...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Orosz hússaláta
Orosz hússaláta

A húst, a héjában főtt krumplit, a meghámozott uborkát, az almát és a keménytojást is vágd egyenletes csíkokra. Sózd, borsozd, adj hozzá mustárt, citromlevet és keverd össze tartár...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Borjúbecsinált (Blanquette de veau)
Borjúbecsinált (Blanquette de veau)

A húst kockázzuk fel, vajon pirítsuk meg, hogy egy kis színt kapjon és sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a felkarikázott répát, és dinszteljük együtt a hús...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Bolognai spagetti
Bolognai spagetti

Vágjuk kisebb kockákra a hagymát, répát és zeller szárat. Vágjuk finomra a fokhagymát. Forrósítsunk föl egy ek margarint egy serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, répát...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk