Hozzávalók:
1 bőrös kacsamell filé
1 bőrös kacsacomb
1 nagyobb vöröshagyma
2 alma
6 gerezd fokhagyma
1 bögre kacsa alaplé (én a kacsalevesem levét használtam), vagy ha nincs, akkor zöldség alaplé, vagy muskotályos, cserszegi vagy irsai fehérbor.
fűszerpáchoz:
1 gerezd fokhagyma préselve
1 hüvelyknyi gyömbér reszelve
1 csipet csilipehely
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt tarkabors
1 csipet ánizsmag őrölve
1 csipet édesköménymag őrölve
1/2 mokkáskanál borsikafű
3-4 szegfűbors őrölve
2 szegfűszeg őrölve
1 teáskanál szárított rozmaring levél, vagy egy szál friss rozmaring
1 csipet szárított zsálya, vagy 3-4 friss levél
1 mokkáskanál majoránna
1 teáskanál himalája só
1 mokkáskanál kókuszvirágcukor
Elkészítése:
1.A száraz fűszereket megőröljük, a frisseket összeszecskázzuk, vagy lepréseljük.
2.Alaposan bedörzsöljük vele a kacsát, és egy éjszakát állni hagyjuk a fűszerpácban.
3.Másnap egy fedeles tepsibe belekarikázzuk az almákat, a hagymát és a fokhagymagerezdeket.
4.Erre fektetjük bőrével felfele a kacsát. (A bőrét akár kockásra be is irdalhatjuk), majd felöntjük a kacsa alaplével. Ha nincs, akkor húsleves vagy zöldség alaplé is jó. Ha egyik sincs, akkor muskotályos fehérborral is felönthetjük.
5.Lefedjük, és 180°C-os sütőben 1 órán keresztül pároljuk.
6.Utána levesszük a fedőt, és addig sütjük, amíg piros nem lesz a bőre (kb. 30-40 perc)
Köretként adhatjuk a hagymás almát, amin megsült, vagy akár el is turmixolhatjuk szósznak. Én karamellizált zsályás almával, vagy pároltkáposztával és hagymás törtkrumplival szeretem. De ettem már fűszeres édesburgonyával és sós-mentás eperszósszal is.
A kockára vágott csirkemellet, és a julienre vágott sárgarépát az összekevert mézes, mustáros mártásban hagyom állni, hogy az ízek összeérjenek. Kb. egy óra után, kevés olíva olajb...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csirkecombokat megsózzuk és megborsozzuk, a vöröshagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk, majd a bort meg a mustárt kézi habverővel simára keverjük egy kisebb tálban. Ol...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az őzgerincformát kibéleljük a baconnal, a szeleteknél legyen fél centi átfedés és a széleket felváltva lógassuk ki jobb és bal oldalon. A csirke...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA 2 db bőrös kicsontozott csirkemellet fűszeres lisztben (só, bors, 5 fűszer keveréke) megforgatom, majd vaj és olívaolaj keverékén pár perc alatt pirosra pirítom mindkét oldalát....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű