menu

Családireceptkönyv.hu

Mézes-mustáros csirke burgonyafánkkal


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók (2 főre)

A mustáros mártáshoz:
◾10 dkg sárgarépa
◾5 dkg petrezselyemgyökér
◾1 kis fej vöröshagyma
◾2 gerezd fokhagyma
◾2 tk. dijoni mustár
◾2 babérlevél
◾1,5 dl száraz fehérbor
◾3 dl habtejszín
◾só, bors

A mézes csirkéhez:
◾2 db csirkemellfilé
◾20 g vaj
◾2 ág friss kakukkfű
◾2 ek. méz
◾só, bors



A burgonyafánkhoz:
◾30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
◾20 dkg liszt
◾1 tojás
◾4 dkg vaj vagy zsír
◾15 g élesztő
◾1 tk. só

Elkészítés:


A burgonyafánkhoz a megpucolt krumplit kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Jól szétterítve nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, és megvárjuk, míg langyosra hűl. Közben az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk, és hagyjuk kicsit felfutni. Az áttört, kihűlt krumplira most egyenletesen rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajat vagy zsírt, és az egészet összedolgozzuk kézzel vagy egy habkártyával. A tésztát letakarva 50 percre langyos helyre tesszük, és hagyjuk megkelni.A megkelt krumplis tésztából 180 fokos bő olajban fantasztikusan ropogós, könnyű, aranybarna fánkokat sütünk.

A mustáros mártáshoz egy lábasban 2 evőkanál olajat hevítünk. A sárgarépát és a gyökeret kisebb kockára vagy karikára vágjuk, és egy lábasban az egész fokhagymákkal együtt jó erősen lepirítjuk 2 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a durvára vágott vöröshagymát, és ezt is hagyjuk megpirulni. Elkeverjük benne a mustárt, sózzuk-borsozzuk és felöntjük a borral, mellé dobjuk a babérleveleket, és hagyjuk, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon. Hozzáadunk 1 dl vizet is, és a zöldségeket addig főzzük benne, míg a folyadék elpárolog. Felöntjük a tejszínnel, és 5 percig forraljuk kis lángon, majd félretesszük egy kicsit lehűlni. Turmixgéppel vagy botmixerrel az egészet szép krémesre pürésítjük, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy selymes mártás állagot kapjunk. Sóval, borssal és kevés mustárral ízesítjük, ha még szükséges.

A mézes csirkéhez a sütőt előmelegítjük 150 fokra, az egész csirkemelleket pedig sózzuk-borsozzuk, majd egy jó forró serpenyőben kevés olajon szép aranybarna kérget sütünk rá, 30 másodpercenként megfordítva a húsokat (mintha egy steaket sütnénk). Belül nem szabad teljesen elkészülnie a csirkének, mivel a melleket most kivesszük a serpenyőből (ez fontos, mert a forró serpenyőben kiszáradnának), és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve bedobjuk a forró sütőbe kb. 10 percre, míg teljesen elkészülnek. A sütőből kivett húst alufóliába csomagolva pihentetjük 5 percig, majd a serpenyőnket újra felmelegítve megolvasztjuk benne a vajat, beledobjuk a kakukkfüvet, és jöhetnek a mellek a kevés kifolyt szafttal együtt. Rádobjuk még a vajra a mézet is, és a melleket megfürdetjük-locsolgatjuk a vajas mézben, épp csak addig, míg szép aranyszínű csillogó mázat kapnak. Tálaláskor a mustáros mártásra helyezzük a szaftos mézes csirkét, és jó sok burgonyafánkot pakolunk mellé.

Trükkök, tippek, praktikák:


https://zemagazin.hu/kiemelt/mezes-mustaros-csirke-burgonyafankkal/?view=full#showfull

Mézes-mustáros csirke burgonyafánkkal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: evilany
Mézes-ketchup-os csirke
Mézes-ketchup-os csirke

Elkészítése: A húst tepsibe lefektetjük, majd ráöntjük a szószt. 1 órán át sütjük amíg meg nem kapja a tetejét, nem kell letakarni.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Paprikás csirke uborka salátával
Paprikás csirke uborka salátával

Elkészítés A tejfölt éjszakára egy kendőben felakasztjuk lecsepegtetni. A csirkét daraboljuk, a mellét hosszában is keresztben is elvágjuk, azaz 4 részre daraboljuk, a combokat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gyros
Gyros

A csirkemellet felkockázom, az olajat összekeverem a fűszersóval és ebbe beleforgatom a csirkemellet így hagyom állni legalább egy órát. Ezután megsütöm. A krumplit felkockázom é...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Tepsiben sült porcogó sült almával
Tepsiben sült porcogó sült almával

A húsokról a zsírt, amennyire lehet mindig leszedjük. Inkább kacsazsírt tegyünk alá. A húst besózzuk, mustárral megkenjük, borsikafűvel bedörzsöljük, és egy tűzálló tálba helyezzü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk