Családireceptkönyv.hu

Mézes-mustáros csirke burgonyafánkkal


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Hozzávalók (2 főre)

A mustáros mártáshoz:
◾10 dkg sárgarépa
◾5 dkg petrezselyemgyökér
◾1 kis fej vöröshagyma
◾2 gerezd fokhagyma
◾2 tk. dijoni mustár
◾2 babérlevél
◾1,5 dl száraz fehérbor
◾3 dl habtejszín
◾só, bors

A mézes csirkéhez:
◾2 db csirkemellfilé
◾20 g vaj
◾2 ág friss kakukkfű
◾2 ek. méz
◾só, bors



A burgonyafánkhoz:
◾30 dkg lisztesebb (C típusú) burgonya
◾20 dkg liszt
◾1 tojás
◾4 dkg vaj vagy zsír
◾15 g élesztő
◾1 tk. só

Elkészítés:


A burgonyafánkhoz a megpucolt krumplit kockára vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Jól szétterítve nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, és megvárjuk, míg langyosra hűl. Közben az élesztőt 2 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk, és hagyjuk kicsit felfutni. Az áttört, kihűlt krumplira most egyenletesen rászórjuk a lisztet és ráütjük a tojást. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajat vagy zsírt, és az egészet összedolgozzuk kézzel vagy egy habkártyával. A tésztát letakarva 50 percre langyos helyre tesszük, és hagyjuk megkelni.A megkelt krumplis tésztából 180 fokos bő olajban fantasztikusan ropogós, könnyű, aranybarna fánkokat sütünk.

A mustáros mártáshoz egy lábasban 2 evőkanál olajat hevítünk. A sárgarépát és a gyökeret kisebb kockára vagy karikára vágjuk, és egy lábasban az egész fokhagymákkal együtt jó erősen lepirítjuk 2 evőkanál olajon. Hozzáadjuk a durvára vágott vöröshagymát, és ezt is hagyjuk megpirulni. Elkeverjük benne a mustárt, sózzuk-borsozzuk és felöntjük a borral, mellé dobjuk a babérleveleket, és hagyjuk, hogy a bor alkohol tartalma elillanjon. Hozzáadunk 1 dl vizet is, és a zöldségeket addig főzzük benne, míg a folyadék elpárolog. Felöntjük a tejszínnel, és 5 percig forraljuk kis lángon, majd félretesszük egy kicsit lehűlni. Turmixgéppel vagy botmixerrel az egészet szép krémesre pürésítjük, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy selymes mártás állagot kapjunk. Sóval, borssal és kevés mustárral ízesítjük, ha még szükséges.

A mézes csirkéhez a sütőt előmelegítjük 150 fokra, az egész csirkemelleket pedig sózzuk-borsozzuk, majd egy jó forró serpenyőben kevés olajon szép aranybarna kérget sütünk rá, 30 másodpercenként megfordítva a húsokat (mintha egy steaket sütnénk). Belül nem szabad teljesen elkészülnie a csirkének, mivel a melleket most kivesszük a serpenyőből (ez fontos, mert a forró serpenyőben kiszáradnának), és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezve bedobjuk a forró sütőbe kb. 10 percre, míg teljesen elkészülnek. A sütőből kivett húst alufóliába csomagolva pihentetjük 5 percig, majd a serpenyőnket újra felmelegítve megolvasztjuk benne a vajat, beledobjuk a kakukkfüvet, és jöhetnek a mellek a kevés kifolyt szafttal együtt. Rádobjuk még a vajra a mézet is, és a melleket megfürdetjük-locsolgatjuk a vajas mézben, épp csak addig, míg szép aranyszínű csillogó mázat kapnak. Tálaláskor a mustáros mártásra helyezzük a szaftos mézes csirkét, és jó sok burgonyafánkot pakolunk mellé.

Trükkök, tippek, praktikák:


Mézes-mustáros csirke burgonyafánkkal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fűszeres csirkedarabok kukoricapehely bundában ameri
Fűszeres csirkedarabok kukoricapehely bundában ameri

A csirkemellekről leválasztottam a kis lebenyt és a vastagabbik részénél félbevágva lemetszettem a különbséget. Így egy-egy csirkemell steaket kaptam, de a leeső részeket is bepáco...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Zsuzsa
Krémsajtos fokhagymás rántott csirke
Krémsajtos fokhagymás rántott csirke

A húst nagyobb szeltekre vágjuk és enyhén kiklopfoljuk, fűszerezzük. A tojásokat felverjük, fűszerezzük és a krémsajtot is belekeverjük, a zúzott fokhagymával együtt. A húsokat elő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tavaszváró ragu
Tavaszváró ragu

A csirkemellet felkockázzuk, a sárgarépát felkarikázzuk. Olajon megdinszteljük a cikkekre szeletelt hagymát. Rátesszük a húst, sárgarépát, szeletelt gombát, zöldbabot. Ízlés sze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk