Tészta:
8 dkg kristálycukor
7 dkg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet só
1-2 csepp vaníliaaroma
1 db tojás
Töltelékhez:
20 dkg főtt sütőtök
1 csipet őrölt fahéj
1 nagy csipet só
másfél evőkanál zsíros tejszín
5 dkg kristálycukor
2 db tojás
1 csipet őrölt szegfűbors
1 csipet őrölt szerecsendió
1 csipet gyömbér
Tészta:1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérbélre emlékeztessen.
2. Belekeverjük a cukrot és a morzsás massza közepébe mélyedést nyomunk. A vaníliaaromával elkevert, kissé felvert tojást a közepébe öntjük (2. kép), keverőlapáttal gondosan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta összeáll. Amennyiben túl száraznak találjuk, kevés vízzel megpermetezzük.
3. A tésztát a tálból enyhén belisztezett munkafelületre borítjuk. Alaposan átgyúrjuk, míg sima, fényes tésztát kapunk (3. kép).
4. Cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk (4. kép). Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb.55 dekányi tésztát készíthetünk belőle.
Elkészítés:
1. Egy 20 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát az olvasztott vajjal kikenünk.
2. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 2 mm vékony körlappá nyújtjuk. Kibéleljük vele a tortaformát, és a hűtőszekrénybe tesszük.
3. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megtöltjük szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 10 percig elősütjük, hogy a tészta megszilárduljon. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tortát további 5-10 percre visszatesszük a sütőbe, hogy a közepe kis színt kapjon, majd hagyjuk kihűlni. A sütő hőmérsékletét 160 °C-ra csökkentjük.
4. A sütőtökpüréhez 30 dkg sütőtököt meghámozunk, feldarabolunk, kimagozunk. Főzőedénybe tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzáadunk 6 dkg cukrot, és lefedve addig pároljuk, míg a tök megpuhul. Alaposan lecsepegtetjük, botmixerrel vagy turmixgépbe öntve pürésítjük, vagy szitán áttörjük.
5. A töltelékhez, keverőtálban, a sütőtökpürét a tojásokkal, a cukorral, a sóval, az őrölt fűszerekkel és a tejszínnel simára keverjük. A masszát a tésztaalapra simítjuk, és a sütőben 25-30 percig sütjük, míg a töltelék tapintásra szilárdnak tűnik. Kicsit hűlni hagyjuk, aztán a torta széleit meglazítva a formából kiemeljük, tálra csúsztatjuk. Ha melegen kínáljuk, felszeleteljük, ha viszont inkább hidegen tálalnánk, akkor hagyjuk teljesen kihűlni, és tálalás előtt legalább 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
Először a tölteléket készítjük el. A hozzávalókat habosra keverjük. A tészta hozzávalóiból a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd tovább keverjük a margarinnal, tejjel és a...
Elkészítési idő: 60 percA hozzávalókból nem túl lágy tésztát gyúrunk, 3 lapot sütünk. A 17 dkg cukorból világos karamellt készítünk, felöntjük egy fél liter vaníliás cukros tejjel + 3 ek cukor. Ha felold...
Elkészítési idő: 2 óraElkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A foltokhoz a túrót villával összetörjük, a többi hozzávalóval jól összekeverjük. A tésztához való száraz anyagokat összekeverjük...
Elkészítési idő: 60 percAz egész tojásokat összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a csipet sóval és a tejjel. Ezután hozzászitáljuk a sütőporral összekevert lisztet, majd kézi habverővel simára ke...
Elkészítési idő: