menu

Családireceptkönyv.hu

Rétestészta készítése – Ez egy tuti recept


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


1/2 kg liszt közepébe gödröt csinálunk, beleteszünk 1 tojás sárgáját, (a fehérjét nem) dió nagyságú zsírt, kávéskanál citromlevet vagy ecetet, negyed liter langyos sós vizet. Egy nagyobb tálban lassanként bedolgozzuk a vizet a tojás sárgájával és zsírral a liszt közé. Az eleinte ragadós tésztát nagyon jól kidolgozzuk, addig csapkodva a gyúródeszkához, míg a kézről elválik és soha többé nem ragad sem a kezünkhöz sem a gyúródeszkához.

Elkészítés:


Ekkor 2 cipót formálunk, kis helyen meglisztezzük a táblát, rátesszük a cipót, tetejét megkenjük zsírral, majd meleg lábassal letakarjuk. Legalább fél órát pihentetjük, deinkább kicsit többet. Az asztalt letakarjuk egy nagy abrosszal, liszttel leszórjuk, a tészta tetejét megkenjük zsírral, az asztal közepére tesszük, alányúlunk és körös-körül kihúzzuk, míg olyan vékony lesz, mint a selyempapír. Széleit levágjuk, kis ideig száradni hagyjuk, majd olvasztott vajjal vagy zsírral lelocsoljuk, az abrosz segítségével négy sarkát felhajtjuk, újból meglocsoljuk és különböző töltelékkel megtöltjük.

A rétestésztánál is, de bármilyen sütemény készítésénél, fontos, hogy a lisztet megszitáljuk. Én a teaszűrőn —tésztaszűrőn, ami sűrű lyukacson, azon szitálom át.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egyetlen tésztánál sem olyan fontos a liszt minősége, mint a rétesnél. A liszt jó száraz és magas sikér tartalmú legyen, különben szakadozik a rétes. Tartsuk be készítésének szabályait: nagyon jól dolgozzuk ki, sem túl lágynak, sem túl keménynek nem szabad lennie. Az előírt ideig pihentessük, végül igen könnyű kézzel, nagyon vigyázva húzzuk ki.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Kürtőskalács 2.
Kürtőskalács 2.

A tejhez a cukrot hozzáadjuk, majd felfuttatjuk. Ezt követően belemorzsoljuk az élesztőt. Utána a lisztet, sót, citrom reszelt héját, vaníliás cukrot összekeverjük. Majd hozzáönt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Mézes krémes
Mézes krémes

A krémhez a tejből és a búzadarából egy csipet sóval sűrű tejbegrízt főzünk. Félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. A tésztához egy lábasban a tejet és a vajat kis lángon megol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
Leveles tészta / tölcsér
Leveles tészta / tölcsér

Liszt, só, tojássárga,víz, ecet össze. 20 perc pihi. Liszt, vaj össze gyúrni, 15 perc pihi. hütő krém: tej, pudingpor főz , cukor, vanilia, sűrűre főzni, pihi rugalmas, pu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Madártej
Madártej

A tejet feltesszük forralni a vaníliás cukorral. Közben az 5 tojást kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk 2 evőkanál cukorral. Amikor a tej lassan forr, kanállal habgal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk