Tészta:
40 dkg liszt (60 dkg)
10 dkg cukor (15 dkg)
22 dkg Ráma hideg margarin (33 dkg)
1 tojás (2 tojás)
1 cs. sütöpor (1,5 cs.)
2 evökanál tejföl (3 ek)
A nagy gáztepsihez 1,5 adag tésztát tettem, az ehhez tartozó mennyiségek szerepelnek a zárójelben.
Töltelék:
Almás pitéhez: 1,5 – 2 kg savanykás alma
ízlés szerint cukor, fahéj, citromlé.
Túróval is tölthetjük, akkor a nagy tepsihez kell:
-1 kg túró,
-20 dkg porcukor,
-1 csomag tejszín ízű, vagy vaníliás pudingpor,
-4 tojás, 2 evőkanál tejföl,
-1-2 citrom reszelt héjja, egyiknek a leve is mehet bele.
A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrjuk, folpackba csomagolva hütöbe rakjuk, amig a töltelék elkészül (minimum fél órára kötelező, de ha több ideig hűl, annál jobb).
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn, saját levében megdinszteljük, amíg elfövi a levét.
Közben ízesítjük cukorral, fahéjjal, citromlével ízlésünk szerint.
A tészta felét kinyújtva tepsibe rakjuk, úgy hogy pereme is legyen. Zsemlemorzsával jó bőven megszórjuk, hogy nem ázzon el a tészta. Ráöntjük a tölteléket, majd befedjük a másik fél kinyújtott tésztával. A széleket körben összenyomogatjuk, hogy lehetőleg nem bugyogjon ki a töltelék. Tojással megkenjük, villával megszurkáljuk a tetejét.
180 fokos sütőben sütjük kb. 30 percig. (Ha a széle körben elválik a tepsitől és pirulni kezd, akkor szerintem jó.)
A tepsit nem kell kikenni, lisztezni, sütőpapirozni, mert elég zsíros a tészta, nem fog beleragadni.
Ha túrósat sütünk, akkor a túrót áttöröm, belekeverem a cukrot, a reszelt citromhéjat és levet. Rászórom a pudingport, majd hozzáadom a tejföllel simára kevert tojássárgájákat, ezután az egészet jól összekeverem. A tojásfehérjékből csipet sóval kemény habot verek, amit óvatosan a túrómasszába forgatok.
Szokták pudingpor helyett búzadarával is megkeverni a túrót, de akkor külön vaníliával is ízesítjük, illetve hagyjunk időt, hogy a gríz megdagadjon, legalább fél órát.
A továbbiakban úgy járok el, mint az almás piténél.
Egy alkalmas tálkába tördelj babapiskótát nagyjából egységes méretű darabokban, majd a meggybefőtt levéből pár kanálnyival locsold meg őket, majd szedd rájuk a meggyet. Szórd...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztet, a porcukrot, a sütőport, a kakaót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját. A tésztát összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. K...
Elkészítési idő: 1óra30 perc Nehézség: KönnyűA palacsintatésztához a hozzávalókat jól kikeverjük. A palacsintasütőt nagyon gyengén kiolajozzuk, és külön-külön egy-egy merőkanálnyival kisütjük. A darált diót ízlés szerint p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almákat hámozd meg és vágd vékony szeletekre. A cukrot tedd bele egy edénybe és olvaszd fel, tedd bele a vizet és a vajat. Amikor a cukros keverékben minden alapanyag elolvadt,...
Elkészítési idő: 1 ó Nehézség: Könnyű