Hozzávalók 4 személyre:
• 1 kg burgonya
• só, bors
• 2+1 ek. olaj
• 2 nagy vagy 4 közepes, piros húsú paprika
• 1 kis fej hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 300 g darált hús (marha és csirke/pulyka vegyesen)
• 1 ek. paradicsompüré
• 1/2 kk. enyhén csípős pirospaprika
• 50 g füstölt, nyers sonka
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 tojás
• 1 ek. zsemlemorzsa
• 1/4 kk. őrölt köménymag
• 20 g vaj/margarin
• 20 g finomliszt
• 2 dl tej
• 30 g parmezán sajt
1. A burgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, sütőtálba szórjuk, összekeverjük sóval, borssal és 2 ek. olajjal. Alufóliával letakarjuk, 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig pároljuk.
2. Közben a paprikákat megmossuk, félbevágjuk, ereiket-csumájukat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprózzuk, 1 ek. olajban megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a darált húst, és 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a pirospaprikát, sót és borsot, további 2 percig pirítjuk, hagyjuk kihűlni. A sonkát apró kockákra, a petrezselymet (néhány levélke kivételével) finomra vágjuk, aztán a tojással, a zsemlemorzsával és a köménymaggal együtt a húshoz keverjük.
3. A besamelhez a vajban/margarinban sárgára pirítjuk a lisztet, simára keverjük a tejjel, mérsékelt tűzön besűrítjük, kihűtjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a sajtot, felét a húsmasszához adjuk, és a paprikacsónakokba töltjük.
4. Leemeljük a burgonyáról a fóliát, tetejére ültetjük a paprikákat, bevonjuk a maradék besamellel, és aranysárgára sütjük (további 30-35 perc). Petrezselyemmel díszítve a sütőtálban kínáljuk.
Változatok:
− A besamelt 1-2 csipet frissen reszelt szerecsendióval vagy őrölt fahéjjal is illatosíthatjuk.
− Készíthetjük padlizsánnal, nagyobbacskára nőtt és kivájt cukkinival, patisszonnal is.
Az élesztőt a langyos tejben és vízben felfuttatjuk, bedagasztjuk, és kelesztjük. Ha megkelt, két részre osztjuk. Egyiket a kizsírozott tepsi aljára tesszük, a másikat a töltelék...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A padlizsánt megmossuk és hosszában felszeleteljük, megsózzuk és hagyjuk állni, hogy levet eresszen, majd lemossuk. A sonkát felszel...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA káposztát legyaluljuk. Serpenyőbe vagy wok edénybe egy kis étolajat öntünk, rátesszük a káposztát és rászórjuk a tasakból a száraz rizst. Fedővel letakarjuk és erős tűzön kb. 10...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kölest átmossuk, majd felrakjuk főni háromszoros mennyiségű vízben, ízlés szerinti sóval. Miközben a köles fő, a hagymát nagyobb darabokra kockázzuk, a cukkinit felk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű