menu

Családireceptkönyv.hu

Roston sült fürj


Írta:

Elk. idő: 2-3 óra
Adag: 4 főre
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


6 db fürj
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kiskanál szárított kakukkfű
1 kiskanál fűszerkeverék
1 db darabolt babérlevél
1 kisebb apróra vágott hagyma
1 db apróra vágott sárgarépa
2 db apróra vágott zellerszár
2 és fél dl száraz vörösbor
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:


1. A fürj előkészítéséhez szárnyasvágó kést használunk. Levágjuk a hátcsont egyik feléről a húst, majd eltávolítjuk a hátcsontot (1. kép). Kivesszük a belsőséget, levágjuk a nyakát, megmossuk belül, és papírtörlővel megszárítjuk. A mellével felfelé, kinyitva és kissé lelapítva tesszük a deszkára (2. kép), félbevágjuk a mellet, majd ismét félbe (3. kép) a combbal és a húsos szárnyrésszel együtt.

2. Egy (nem fém) edényben összekeverjük a bort, a zellert, a répát, a hagymát, a babérlevelet és a fűszerkeveréket. Beletesszük a fürjdarabokat, és alaposan beleforgatjuk. Lefedjük, és 3 órára (inkább egy éjszakára)

a hűtőbe tesszük, néha megkevergetjük. Lecsurgatjuk, megszórjuk kakukkfűvel, sóval és borssal.

3. Összekeverjük a fokhagymát, az olajat és a citromlét.

4. Vékonyan kiolajozott barbecue-tálat felforrósítunk, vagy a grillt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, majd közepesre visszavesszük, és a fürjmellet 4-5 percig sütjük mindkét oldalán, a többi részét pedig 3 percig, amíg megpuhul és átsül. Gyakran kenegessük a citromos páccal. Forrón, citromgerezdekkel tálaljuk.

Trükkök, tippek, praktikák:


Száraz, rozé habzóbor illik hozzá.
Teltebb, száraz, enyhén fűszeres, elegáns vörösbor illik hozzá.
A tálaláshoz:
néhány gerezd citrom

Roston sült fürj

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rablóhús kertipartyra
Rablóhús kertipartyra

A csirkemellet pácoljuk be minél korábban, akár 1-2 nappal előbb is. Ezután rakjunk tüzet, és egy nagyobb rácsra helyezzük rá a nyársakat, amelyekre feltűzdeltük a csirkemelle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ilonka
Sós bajadéra
Sós bajadéra

Elkészítése: A csirke mellet enyhén sós vízben megfőzni, ( levesben főztem) lecsepegtetni, hagyni kihűlni, majd apró kockákra feldarabolni. A sonkát/gépsonkát csíkokra szeletelni...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Jolánka
Csirkemelles falatok padlizsánnal
Csirkemelles falatok padlizsánnal

A csirkehúst csíkokra vágjuk, 2 ek olajat a fűszersóval elkeverünk, és a húshoz adjuk, jól összekeverjük és hűtőbe tesszük. A sárgarépát, a lila hagymát és a padlizsánt tetszőle...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mediterrán húsgombóc paprikás tésztaágyon
Mediterrán húsgombóc paprikás tésztaágyon

A sütőt 220 fokra előmelegítjük, majd megsütjük benne a paprikákat. Ha a paprika megsült, akkor csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra. A paprikákat még forrón zacskóba tesszük, é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk