menu

Családireceptkönyv.hu

Resztelt máj


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A csirkemájnál arra kell vigyázni, hogy ne sózd sütés előtt sem közben és nem szabad sokáig sütni, mert megkeményszik. Én úgy szoktam, hogy hagymát hosszúkásra szeletelem, jó sok hagymával szeretjük. Megpirítom a hagymát bő olajon, rávetem a májat, majoránnát, borsot,egy kis pirospaprikát és hirtelen nagy lángon pirítom, közben forgatom. Ha a fogpiszkálót beleszúrod és nem jön ki a májból véres lé, akkor jó! Megszórom delikáttal, ha kell még borssal , még egyszer átrottyantom és kész! A LÉNYEG, HOGY NE SOKÁIG SÜSD!!!

Elkészítés:


Nem lesz kemény és keserű a máj, ha a sütés előtt, a megtisztítás után felcsíkozod és besózod, majd legalább 20 percen át a hűtőszekrényben állni hagyod. Igen, ez ellentmond annak a szabálynak, hogy a főzés/sütés során a májféléket nem szabad sózni, de e sóban pácolásos eljárás még a legkeményebb máj szöveteit is megbontja, s a belsőségdarabok puhák maradnak a hőkezelés után is.
Ha nincs idő a sóban pácolásra, a marhamájat, a nyúlmájat és sertésmájat ne sózd meg a hőkezelés során, csak a főzés/sütés befejezése után.
A szárnyas állatok máját lehet sózni a hőkezelés során is, nem fog megkeményedni.
Igazán finom lesz a máj, ha a hőkezelés előtt felcsíkozod, és a darabokat enyhén sós és cukros tejben áztatod 30-60 percen át. Még ízletesebb, ha a tejbe néhány gerezd zúzott fokhagyma is kerül. A tejes pácot le kell róla csöpögtetni felhasználás előtt.
Sose süsd a májat 5-10 percnél tovább, mert a sütési idő meghosszabbításával nagyobb az esély arra, hogy a végeredmény rágós lesz.
Megsült-e a máj? Erről úgy bizonyosodhatsz meg, ha egy (hús)tűt egy vastagabb szelet közepébe beleszúrsz. Ha nem jön ki belőle véres folyadék, a belsőség átsült.
A pirított vagy dinsztelt májat nem szabad vízzel felengedni!
Máj előkészítése, tisztítása: a hártyákat (emlősök mája) és a sárgászöld epedarabokat (baromfi) el kell távolítanod. Vágd ki az ereket is! Ha nem húzod le a hártyákat, akkor sütés-főzés közben a belsőség "összeugrik" és keménnyé, rágóssá válik!

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Franciás csirke
Franciás csirke

Besózott csirke húst bőre nélkül egy nagy fazékban 10 dkg vajon és 1 dl vízen puhára párolok. (Teljesen puhára, mikor már szinte leesik a csontról!) A puha husokat egy tepsibe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Magvakkal töltött csirkemell tekercs
Magvakkal töltött csirkemell tekercs

A csirkemellet megfelezzük, majd megfelezzük és kissé kiklopfoljuk, úgy hogy egy zacskóba teszünk egy darabot és óvatosan így klopfoljuk ki, mivel így nem fog szétesni. Ha a húst k...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Judit
Bőrös liba vagy kacsaháj sütése
Bőrös liba vagy kacsaháj sütése

Kb 1 kiló zsiradékot megtisztítani és kb. 4-5 cm-es kockára vágni. A megmosott darabokat lecsöpögtetve a lábosba tenni, kevés vizet, de nem kell, hogy ellepje ráönteni és lefedve,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Pácolt csirkemell
Pácolt csirkemell

A citrom levét a karikára vágott hagymát a préselt fokhagymával sóval, a borssal alaposan összekeverjük és ebben egy éjszakára pácoljuk a hóst. Másnap olajon megpároljuk a pácból k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk