40 dkg liszt
1 dkg élesztő
3 dl víz vagy savó ezeket a sütés elötti este
másnap
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dkg só
3 dl viz vagy savó
0,5 dl olaj
40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 dl vízből egy galuska sűrűségű tésztát kavarok egy fakanál segítségével... másnapig a pulton hagyom
másnap 60 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg élesztő, 0,5 dl olaj, 3 dl víz... ehez adoma az előző napi kovászt...alaposan kidagasztom... akkor jó ha elválik a dagasztó falától és a kezemtől is...kiolajozott kelesztő tálba rakom... 40 perc kelesztés után átmozgatom... újra 40 perc kelesztés....megformázom a veknit, de előtte elveszek belőle 6*10 kg-os darabokat, ebből zsemlét készítek...a sütőt felmelegítem 250 fokra....a megformázott kenyeret egy jénaiba helyezem amibe előzőleg sütőpapírt rakok... a kenyeret egy zsilett pengével bemetszem... alaposan bespriccelem vizel a kenyeret is meg a jénai tetejét is...mehet a sütőbe ... szépen hagyom pirulni a végén leveszem a tetejét még 10 perc és készen van... amig a kenyér a sütőbe van addig a zsemlék a tepsin a kamra kövén pihennek, letakarva egy nejlon zacskóval, hogy ne száradjanak ki...a kenyér után mehetnek a sütőbe ekkor egy kis tál vizet rakok a sütő aljába... meg a zsemléket is lespriccelem vizel.... megsütöm...
kenyér formázása... mikor megkelt kilapogatom.... jobbról behajtom a közepéig balról is... a két végét háromszögbe hajtom be....elkezdem feltekerni e végétől... minden tekerésnél alaposan lenyomkodom... így egy szép veknit fogok kapni... a zsemléket először kigömbölyítem... 10 percig hagyom pihenni... ezután a kezembe veszem és kilapogatom... elkezdem befele forgatni mindig a közepe fele....kétszer végig megyek...
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt és megszórjuk a tetejét kevés liszttel,majd hagyjuk felfutni. Az átszitált lisztben elkeverjük a sót, majd a felfuto...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KönnyűAz élesztőt fél dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához való anyagokból puha kelt tésztát dagasztunk. 45 percig langyos helyen pihentetjük. Utána vékony négyzet a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát forró vízbe áztatom, közben a többi alapanyagot villával alaposan összekeverem. Amikor a mazsola kicsit megszívta magát vízzel (kb. 10 perc), lecsepegtetem, és a túróhoz...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk és kb. 10 percig pihentetjük. (én ilyenkor szoktam elpakolni magam körül : D ) A tésztát három egyenlő részre osztjuk, formázzuk, tejföllel lekenjük, és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű