40 dkg liszt
1 dkg élesztő
3 dl víz vagy savó ezeket a sütés elötti este
másnap
60 dkg liszt
2 dkg élesztő
2 dkg só
3 dl viz vagy savó
0,5 dl olaj
40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 3 dl vízből egy galuska sűrűségű tésztát kavarok egy fakanál segítségével... másnapig a pulton hagyom
másnap 60 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg élesztő, 0,5 dl olaj, 3 dl víz... ehez adoma az előző napi kovászt...alaposan kidagasztom... akkor jó ha elválik a dagasztó falától és a kezemtől is...kiolajozott kelesztő tálba rakom... 40 perc kelesztés után átmozgatom... újra 40 perc kelesztés....megformázom a veknit, de előtte elveszek belőle 6*10 kg-os darabokat, ebből zsemlét készítek...a sütőt felmelegítem 250 fokra....a megformázott kenyeret egy jénaiba helyezem amibe előzőleg sütőpapírt rakok... a kenyeret egy zsilett pengével bemetszem... alaposan bespriccelem vizel a kenyeret is meg a jénai tetejét is...mehet a sütőbe ... szépen hagyom pirulni a végén leveszem a tetejét még 10 perc és készen van... amig a kenyér a sütőbe van addig a zsemlék a tepsin a kamra kövén pihennek, letakarva egy nejlon zacskóval, hogy ne száradjanak ki...a kenyér után mehetnek a sütőbe ekkor egy kis tál vizet rakok a sütő aljába... meg a zsemléket is lespriccelem vizel.... megsütöm...
kenyér formázása... mikor megkelt kilapogatom.... jobbról behajtom a közepéig balról is... a két végét háromszögbe hajtom be....elkezdem feltekerni e végétől... minden tekerésnél alaposan lenyomkodom... így egy szép veknit fogok kapni... a zsemléket először kigömbölyítem... 10 percig hagyom pihenni... ezután a kezembe veszem és kilapogatom... elkezdem befele forgatni mindig a közepe fele....kétszer végig megyek...
Az élesztőt felfuttatjuk langyos vízben. A burgonyát megfőzzük, áttörjük és langyosra hűtjük Mindent összegyúrunk. Kicsit ragacsos,de lágy tésztát kell kapnunk. Lelisztezzük a t...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesAz élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, feloldjuk benne, majd hozzá keverjük a lisztet. Összedolgozzuk, és lefedve, langyos helyen pihentetjük, 1-2 órát. A tojást, a vajat és a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. A liszthez hozzáadom a sót, a tojást, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt. Elkezdem gyúrni, d...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg! Az éle...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű