1. Joghurtos, sajtos bögrés tészta
Hozzávalók:
1 bögre kefir vagy joghurt,
1 bögre reszelt sajt,
0,5 kiskanál só,
2/3 kiskanál szódabikarbóna,
1 kiskanál cukor,
2 bögre liszt.
Elkészítés:
A hozzávalókat öntsük egy tálba és gyúrjuk össze a tésztát. Ha a nagy lyukú reszelőn reszeljük le a sajtot, akkor egy kitűnő tésztát kapunk, amit megtölthetünk virslivel. Ha a kis lyukú reszelőn reszeljük le a sajtot, akkor pedig perecet vagy kisebb süteményeket készíthetünk belőle.
2. Kelesztés nélküli tejfölös tészta
Hozzávalók:
1 bögre tejföl,
2 bögre liszt,
2 teáskanál cukor,
1 teáskanál só,
1 teáskanál szódabikarbóna,
1 tojás,
100 ml tej,
50 g olvasztott margarin.
Elkészítés:
Biztosan minden házban megtalálhatóak ennek a tésztának az elkészítéséhez szükséges alapanyagok, ez a tészta sós és édes sütemények elkészítéséhez is alkalmas. A hozzávalókat öntsük egy tálba és alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ha édes süteményt készítünk belőle, adhatunk hozzá még 2 evőkanál cukort.
3. Kefir alapú kelt tészta
Hozzávalók:
1 bögre kefir vagy joghurt,
0,5 bögre napraforgó olaj,
1 evőkanál cukor,
1 kiskanál só,
1 kiskanál porélesztő,
2,5 bögre liszt.
Elkészítés:
Ez a tészta könnyű és bármilyen töltelékkel megtölthető. Keverjük el a porélesztőt a felmelegített kefirben, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni 1,5 órát.
4. Puha tészta kefirrel készítve 5 perc alatt
Hozzávalók:
2 tojás,
0,5 kiskanál só,
1 bögre liszt,
1 bögre kefir vagy joghurt,
1 kiskanál szódabikarbóna.
Elkészítés:
Keverjük el a szódabikarbónát a kefirben, majd adjuk hozzá a tojást, a sót és a lisztet, keverjük jól össze. A tészta könnyű és puha lesz, száraz töltelékeket töltsük (ne legyen folyékony a töltelék).
5. Puha tészta töltött süteményekhez
Hozzávalók:
300 ml tej vagy joghurt,
50 g friss és egy kiskanál szárított élesztő,
250 g margarin,
0,5 kiskanál só,
0,5 bögre cukor,
4 – 5 bögre liszt,
3 tojás.
Elkészítés:
Keverjük el az élesztőt langyos tejben vagy joghurtban, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót, dolgozzuk össze és tegyük be a hűtőbe. Ne készítsünk kemény tésztát, mert a margarin a hűtőben meg fog keményedni és nehéz lesz elnyújtani. Elkészíthetjük a tésztát este és hagyhatjuk állni reggelig a hűtőben.
6. Egyszerű tészta
Hozzávalók:
0,5 l tej,
1 tojás,
0,5 kiskanál só,
1 evőkanál cukor,
1/3 bögre napraforgó olaj,
4 – 5 bögre liszt,
30 g friss élesztő.
Elkészítés:
Futtassuk fel langyos cukros tejben az élesztőt, majd adjuk hozzá a sót, az olajat és a lisztet, dolgozzuk jól össze, majd tegyük bele egy zacskóba és kössük be a zacskót úgy, hogy hagyjunk helyet a tésztának, mert kelni fog. Ez a tészta kiváló lepények készítéséhez.
7. Szódabikarbónás tészta, mindig sikerül
Hozzávalók:
2 tojás,
150 g margarin,
200 g tejföl,
1 bögre cukor,
50 g friss élesztő,
0,5 kiskanál szódabikarbóna,
4 bögre liszt,
0,5 kiskanál só.
Elkészítés:
Futtassuk fel az élesztőt 50 ml langyos vízben, majd adjuk hozzá az olvasztott margarint, a cukorral felvert tojást, és a tejföllel elkevert szódabikarbónát. Keverjük jól össze, majd öntsük hozzá a lisztet. A tészta nem kell kemény legyen, hagyjuk állni 10 percig, majd osszuk el több darabba, takarják le konyhakendővel, hagyjuk 40 percig kelni, utána süthetjük.
8. Túrós tészta
Hozzávalók:
2 bögre liszt,
200 g tehéntúró,
100 g puha vaj,
2/3 kiskanál szódabikarbóna,
0,5 kiskanál só,
1 tojás,
100 g cukor.
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. A vajat keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá a túrót a tojást, keverjük jól össze, majd gyúrjunk belőle tésztát. Ez a tészta nagyon puha és omlós lesz, készíthetünk töltött süteményeket belőle.
1. A tésztát sós vízben kifőzöm. A darát egy kis olajon megpirítom, majd sózom, felöntöm kb. 1,5 dl vízzel, és morzsásra szárítom. 2. A kifőtt tésztához hozzákeverem. 3. Le...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sült hagymából 4 evőkanálnyit félreteszünk a tálaláshoz, aztán a többit finomra őröljük egy kávédarálóban. A nokedlitésztához az őrölt hagymát összekeverjük egy tálban a lisztt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalói egy tálba tesszük és eldolgozzuk. Kis golyókat formázunk, majd pár percig pihentetjük. Ezután a golyókból kis korongokat formázunk. A minipizzákat megkenjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepestészta Előmelegítjük a sütőt 250 °C-ra. A karfiolt kisebb darabokra vágjuk, és aprítóban ledaráljuk. Ha nem elég nagy az aprító, akkor több adagban daráljuk. Mikrózható edénybe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű