Egy rúd bejgli tésztájához kell:
13 dkg liszt, 5 dkg vaj, 2 dkg zsír, 1,5 dkg porcukor, 1 kisebb tojás sárgája, egy csipet só, egy csipet élesztő, egy kevés tej
A diós töltelékhez: 1,5 dl, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 5 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 6 dkg finomra darált dió, 3 dkg durvára darált dió, 3 dkg édes morzsa (kekszmorzsa), ízesítéshez egy kevés fahéj és rum
A mákos töltelékhez: 1,5 dl tej, 1 dkg méz, 1 dkg reszelt narancshéj, 2 dkg reszelt alma, 4 dkg cukor, 2 dkg mazsola, 10 dkg darált mák, 2 dkg édes morzsa (kekszmorzsa)
A töltelékkel kezdjen. Forralja fel a tejet a cukorral, majd keverje bele a többi alapanyagot is, és hagyja kihűlni, hogy egy hideg, gyúrható masszát kapjon.
1. A tészta készítésénél előbb a vajat morzsolja el a liszttel, majd gyúrja össze a többi hozzávalóval, amíg sima, nedves tésztát nem kap.
2–3. A tészta kinyújtásánál ne használjon lisztet, és körülbelül 4-5 mm vastagságú, téglalap alakú formára nyújtsa.
4. A hideg tölteléket a kezével simítsa rá úgy, hogy 1 cm széles részt hagy a szélén.
5–6. A széleket hajtsa be, és tekerje fel a tésztát jó szorosan. Ha ezzel végzett, tegye hidegre pihenni pár órára.
7. Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg a fent leírt módon, és süsse 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyja kihűlni.
Így lesz márványos, repedésmentes
A tészta és töltelék aránya 50-50% legyen. Egy körülbelül félkilós bejgli esetében mindkettő 27-27 dkg.
Mindig a töltelékkel kezdjen, mert annak teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztát megtölti vele. Figyelnie kell még a töltelék arányaira is, ha sok cukrot és tejet tesz bele, akkor azok nedvességétől átázhat a tészta.
Egyszerre süsse a bejgliket, mert szorosan kell tartaniuk egymást, elkerülve, hogy szétessenek a sütés alatt.
Hirdetés
Használjon sütőpapírt nemcsak a tészta alá, hanem a bejglik közé is.
A tészta lekenéséhez először keverjen össze egy egész tojást két tojássárgájával, majd fél óra múlva ismételje meg a lazán felvert maradék fehérjével. Ezután hagyja megint 30 percet pihenni a tésztát, és csak ezután szurkálja meg a tekercsek oldalát, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
Ha a hagyományos diós, mákos bejglin kívül szeretne sütni valamilyen gyümölcsöset is, akkor használjon aszalt gyümölcsöt, mert alacsonyabb a nedvességtartalma.
7. Kenje be a tojásokkal, szurkálja meg a fent leírt módon, és süsse 25 percig 190 fokon. Szeletelés előtt hagyja kihűlni.
A tészta és töltelék aránya 50-50% legyen. Egy körülbelül félkilós bejgli esetében mindkettő 27-27 dkg.
Mindig a töltelékkel kezdjen, mert annak teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tésztát megtölti vele. Figyelnie kell még a töltelék arányaira is, ha sok cukrot és tejet tesz bele, akkor azok nedvességétől átázhat a tészta.
Egyszerre süsse a bejgliket, mert szorosan kell tartaniuk egymást, elkerülve, hogy szétessenek a sütés alatt.
Használjon sütőpapírt nemcsak a tészta alá, hanem a bejglik közé is.
A tészta lekenéséhez először keverjen össze egy egész tojást két tojássárgájával, majd fél óra múlva ismételje meg a lazán felvert maradék fehérjével. Ezután hagyja megint 30 percet pihenni a tésztát, és csak ezután szurkálja meg a tekercsek oldalát, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.
Ha a hagyományos diós, mákos bejglin kívül szeretne sütni valamilyen gyümölcsöset is, akkor használjon aszalt gyümölcsöt, mert alacsonyabb a nedvességtartalma.
• A tésztához egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal. Ezután beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a toj...
Elkészítési idő: 1óra 30perc Nehézség: KözepesA tejbe belekeverjük a cukrot és meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztet a keverőgép táljába mérjük, majd hozzáadjuk a sót, tojást, tejport és a tejszínt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű50 dkg lisztbe belekeverünk langyos tejjel megkelesztett 2dkg élesztőt késhegynyi sót,1egész tojást és egynek a sárgáját,valamint-4-5 kávéskanál cukorral elkevert langyos tejet(kb...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűA szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk. A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, a tojássárgák...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű