Hozzávalók (1 darab 24 cm átmérőjű vagy 6 db mini piteformához ):
A tésztához:
200 g finomliszt
100 g hideg, kockákra vágott vaj
60 g porcukor
2 közepes méretű tojássárgája
1 citrom reszelt héja
Csipet só
A töltelékhez:
150 g juharszirup
100 g vaj
100 g nádcukor
350 g dió, durvára aprítva
3 nagy tojás
Csipet só
7-8 ek. szilvalekvár (ízlés szerint lehet kevesebb vagy több)
A tésztához a lisztet elkeverjük a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a csipet sóval. A vajat felkockázzuk, és a lisztes keverékhez adjuk. Ujjunkkal összemorzsoljuk, végül hozzáadjuk a tojássárgákat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tesszük. Ha letelt a fél óra kivesszük, kinyújtjuk, kibéleljük a piteformát, majd további fél órát pihentetjük a hűtőben.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
Közben elkészítjük a tölteléket. A juharszirupot, a vajat és a cukrot egy kis lábasba tesszük, majd kis lángon összemelegítjük úgy, hogy a cukor és a vaj is elolvadjon. Tűzhelyről levéve 10 percig hűlni hagyjuk. Ha kellően kihűlt hozzákeverjük a tojásokat.
A hűtőből kivett tésztát villával megszurkáljuk, betesszük a sütőbe, és 10 perc alatt elősütjük.
A tésztakosarat megkenjük a szilvalekvárral, megszórjuk a durvára vágott dióval, majd a kihűlt tojásos-cukros szirupot ráöntjük.
Sütőbe visszatéve körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.
Tálalás előtt hagyjuk a pitéket teljesen kihűlni.
A tekercsekhez a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk és vékonyra kinyújtjuk. Mindegyiket megkenjük baracklekvárral és megszórjuk cukros dióval, felt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódaport, amivel szintén tovább verjük, de csak...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű18 kanál vizben felolvasztunk 15 dkg margarint, beleszórunk 28 dkg lisztet, kevergetve péppé főzzük , levesszük a tűzről és egy kicsit hűtjük.Utána egyenként 6 tojást beledolgozunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Vastag palacsintákat sütünk, melyek tésztájába reszelt citromhéjat keverünk. 2. Megpirítjuk a diót, és durvára törjük. 3. Jó kemény habot verünk a tojásfehérjékből és a...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz