30 dkg liszt
5 dkg puha vaj
édesítő
2 tojás
2 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
só
vanília
1 citromhéj reszelve
A töltelékhez:
vaj
édesítő
kakaó
Elkészítés:
A tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a tészta hozzávalóit, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és jól összedolgozzuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, három részre osztjuk a tésztát, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós töltelékkel. Feltekerjük, összefonjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fél órát pihentetjük.
A tetejét tejjel elkevert tojássárgával lekenjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Az elkészült kalácsot a tepsiből kivéve langyos vaníliás tejjel meglocsoljuk.
1. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, ide tesszük a tojást, a tojás sárgáját, a tejszínt és a tej...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes1./ Az élesztőt 2 dl tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatom. 2./ Az átszitált liszthez hozzáadom a sót, a maradék cukrot. 3./ A felfuttatott élesztőt beleöntöm a lisztbe, majd h...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyű1. Felfuttatjuk az élesztőt a 4 dl tejben. 2. A tésztához valókat összegyúrjuk. 3. 6 egyenlő részre osztjuk, konyharuhával letakarva kelesztjük. 4. Nagyon lágy tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kalácstésztáról van szó, annyiban más csak, hogy nincs felfuttatva az élesztő a tejben, hanem a száraz összetevőkkel keverjük össze. Először a tejet a vajjal felmelegítettem, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű