30 dkg liszt
5 dkg puha vaj
édesítő
2 tojás
2 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
só
vanília
1 citromhéj reszelve
A töltelékhez:
vaj
édesítő
kakaó
Elkészítés:
A tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Összekeverjük a tészta hozzávalóit, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, és jól összedolgozzuk. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Miután megkelt, három részre osztjuk a tésztát, egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, és megkenjük a kakaós töltelékkel. Feltekerjük, összefonjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fél órát pihentetjük.
A tetejét tejjel elkevert tojássárgával lekenjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük. Az elkészült kalácsot a tepsiből kivéve langyos vaníliás tejjel meglocsoljuk.
A vizet elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk az élesztőt, a kardamomot, a cukrot és a tojást. Az egészet hozzáadjuk a liszthez, majd elkezdjük dagasztani. Közben hozzáadjuk a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTálba öntjük a lisztet, a porcukrot, elkeverjük, közepébe mélyedést készítünk, hozzáadjuk a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük benne. 10 perc alatt felfutta...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesTegyünk egy bögre meleg tejbe 3 evőkanál lisztet, hagyjuk hűlni majd adjuk hozzá az élesztőt és egy teáskanál cukrot, keverjük össze és hagyjuk kelni meleg helyen amíg a duplájára...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt megfuttatjuk a langyos cukros tejben. Addig a lisztet a zsírral vagy sütőmargarinnal elmorzsoljuk, amibe aztán belekerül az élesztős tej, a 2 tojás és kicsi só. Ezeket...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű