1 kg liszt
3 kiskanál szódabikarbóna
1 evőkanál mézessütemény fűszerkeverék
30 dkg porcukor
30 dkg sütőmargarin vagy vaj
2,5 dl méz
3 tojás
+ a nyújtáshoz finomliszt
Az íróka hozzávalói és készítése:
1 tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
2 csapott evőkanál étkezési keményítő
1 teáskanál citromlé / ecet
A lisztet, a szódabikarbónát, a mézes fűszert, porcukrot összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk, és végül a mézzel és tojással összegyúrjuk. Könnyen formázható puha tésztát kapunk. 3 cipóra osztjuk. Jól meglisztezett felületen az egyik cipót 3 mm vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti mintával szaggatjuk. Sütőpapiros lemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 10! perc alatt megsütjük őket szép sorban.
Az élesztőt felfuttatjuk , a lisztbe csipet sót teszünk majd belemorzsoljuk a zsírt , beleütjük a tojást és belekeverjük a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk és fél órát keln...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a tejet, a diót/mákot/kakaót. Végül a sütőport és jól összedolgozzuk. Tepsibe öntve kisütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: Egy lábasban a vajat a mézzel és a cukorral felolvasztjuk. Az ecetet a szódabikarbónával összekeverjük, majd a lábasba öntjük. Fel fog habosodni. Rögtön belekavarjunk 2 eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMivel a süti összeállítása nem igényel sok időt, ezért kezdjük a folya-matot a sütő előmelegítésével, majd a répa lereszelésével. Állítsuk a sütőt alul-felül sütési funkción 180 fo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű