8-10 szelet
» 25 dkg teljes kiőrlésű keksz
» 12,5 dkg olvasztott vaj
» 70 dkg krémsajt (de NEM tömlős krémsajt)
» 15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
» 1 citrom reszelt héja és 1⁄2 citrom leve
» 1 dl tejföl
» 1 dl tejszín
» 2 egész tojás
» 3 tojássárgája
» 2 púpos tk étkezési keményítő
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
És először elkészítjük az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal és belenyomkodjuk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajazunk és sütőpapírral leterítjük.
Kb. 1 cm vastag sima felületet kell kapni, amit én úgy a legkönnyebb elérni, hogy egy pohár aljával és oldalával nyomkodjuk a masszát.
Majd betesszük a hűtőbe, amíg készül a töltelék: A krémsajtot (aminél kulcsfontosságú, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) kikeverjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel (elhagyható, de nagyon jó állagot biztosít) és a tojásokkal.
A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyoláljuk több réteg alufóliába, ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába.
Behelyezzük a formát egy mély tepsibe, amelyben jól elfér, majd frissen forralt vizet öntünk a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen.
Betesszük a sütőbe és 45 percig sütjük. Ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is tovább sül még, amikor kivesszük a tepsiből és teljesen lehűtjük.
Az kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy érdemes már előző este elkészíteni.
Végül szép, nagy, sima, kerek felület kapunk, úgyhogy a díszítésre is komoly mozgástér van.
Megsütöm a piskótát. Elkészítem a krémet: A tojássárgákat kikeverem kb 15 másodpercig, hozzáadom a lisztet, csomómentesre keverem, majd hozzáadom a tejszínt és gőz felett besűrű...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra. 2. A tojássárgákat fehéredésig keverem a porcukor egyharmadával és a sóval meg a reszelt citromhéjjal. 3. A tojásfehérjébe belecsorgatom...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra keverjük. Belekeverjük a lisztet, majd a keményre vert tojásfehérje habbal lazítjuk. Kivajazott 21 cm-es kapcsos tortafor...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz