8-10 szelet
» 25 dkg teljes kiőrlésű keksz
» 12,5 dkg olvasztott vaj
» 70 dkg krémsajt (de NEM tömlős krémsajt)
» 15-20 dkg porcukor (ízléstől függően lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
» 1 citrom reszelt héja és 1⁄2 citrom leve
» 1 dl tejföl
» 1 dl tejszín
» 2 egész tojás
» 3 tojássárgája
» 2 púpos tk étkezési keményítő
A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
És először elkészítjük az alapot: az aprítógépben ledarált kekszmorzsát összekeverjük az olvasztott vajjal és belenyomkodjuk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajazunk és sütőpapírral leterítjük.
Kb. 1 cm vastag sima felületet kell kapni, amit én úgy a legkönnyebb elérni, hogy egy pohár aljával és oldalával nyomkodjuk a masszát.
Majd betesszük a hűtőbe, amíg készül a töltelék: A krémsajtot (aminél kulcsfontosságú, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben lehetetlen csomómentesre keverni) kikeverjük a tejföllel, porcukorral, citromhéjjal és lével, tejszínnel és a keményítővel (elhagyható, de nagyon jó állagot biztosít) és a tojásokkal.
A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyoláljuk több réteg alufóliába, ez azért szükséges, hogy majd a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába.
Behelyezzük a formát egy mély tepsibe, amelyben jól elfér, majd frissen forralt vizet öntünk a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen.
Betesszük a sütőbe és 45 percig sütjük. Ekkor még „remegni” fog egy kicsit, de nem baj, mert a hűlés alatt is tovább sül még, amikor kivesszük a tepsiből és teljesen lehűtjük.
Az kifejezetten jót tesz neki, ha egy éjszakát áll a hűtőben, úgyhogy érdemes már előző este elkészíteni.
Végül szép, nagy, sima, kerek felület kapunk, úgyhogy a díszítésre is komoly mozgástér van.
A tojás sárgáját keverjük habosra a reszelt narancshéjjal A tojás fehérjét a nádcukorral verjük nem túl kemény habbá, majd keverjük bele a tojás fehérjét. Végül óvatosan forgassu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet morzsoljuk össze (v. daráljuk le) majd adjuk hozzá a felmelegített vajat, és keverjük össze. Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen lapo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét elkeverjük a porcukorral, és vízgőz fölé tesszük. FONTOS! A víz csak gyöngyözzön, ne forrjon. Olykor keverjük meg a fehérjés porcukrot, és figyeljünk rá, nehogy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta: A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd a forró vizet és az olajat is forgassuk hozzá. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. A l...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes