6 tojás
30 dkg cukor
6 kanál tej
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
MÁS
Először is, piskótát sütöttem. A piskóta sokaknak rémálom, pedig nem egy nehéz sütemény, a legrosszabb, ami történhet vele, hogy kicsit tömörebb lesz, de egy ilyen krémes tortánál ez nem akkora probléma. Persze a legjobb, ha légiesen könnyű, ehhez a következő recept jó alapot nyújt:
(26 cm átmérőjű tortához, 3 részre vágva)
6 tojás sárgája
6 evőkanál víz
200 g cukor
6 tojás fehérje
6 evőkanál víz
250 g liszt
1 tk sütőpor vagy szódabikarbóna
vaj, liszt a tortaforma kikenéséhez, szórásához, vagy sütőpapír1 kg mascarpone
kb. 70 dkg eper
1 citrom leve
4 evőkanál cukor (ez ízlés kérdése is)
3 dl habtejszín, kemény habbá verve
kevés tej
10 dkg mandulaforgács
Eper krém
1 kg mascarpone
kb. 70 dkg eper
1 citrom leve
4 evőkanál cukor (ez ízlés kérdése is)
3 dl habtejszín, kemény habbá verve
kevés tej
10 dkg mandulaforgács
Elkészítés:
A 6 tojásfehérjét kemény habbá verjük. 30 dkg cukrot 6 kanál tejben sziruppá főzzük (vagyis a cukrot teljesen felolvasztjuk a tejben), és forrón a habra öntjük, tovább verjük, majd beletesszük a 6 tojássárgáját és a sütőporral elkevert lisztet. Közepesen meleg - 180 fokos - sütőben tűpróbáig sütjük. Ha kakaósat szeretnék, akkor a liszt mennyiségét a kívánt kakaó mennyiségével csökkentjük.
Megjegyzés:
Egy 26 cm átmérőjű tortaformában nagyon szép, kellően magas tortalap lesz belőle! Ajánlom kipróbálásra!
2 MÁSIK
A tojásfehérjéket a vízzel nagyon kemény habbá verjük. Ez fontos, mert minél keményebb a hab, annál több levegőt tartalmaz, és annál könnyedebb lesz a piskóta. A tojássárgáját a vízzel és a cukorral alaposan elkeverjük, egészen addig, míg szinte kifehéredik, de legalábbis nagyon világossárga lesz. Ekkor hozzáadjuk a sütőporos liszt felét, majd a tojáshab felét, majd a liszt másik felét, utána pedig kizárársos alapon óvatosan hozzákeverjük a tojáshab második felét. Kivajazunk -lisztezünk egy tortaformát (lehet sütőpapírral is bélelni, de ha gyűrődik, az meglátszik majd a kész piskótán is – ez krémmel kozmetikázható).
A piskótát lassan kell sütni, viszonylag alacson hőfokon, ami 160 fokot jelent, gázsütőnél majdnem a legalacsonyabb fokozatot. Kinyitni a sütő ajtaját legalább 15 percig nem szabad, különben összeeshet a hideg levegőtől. Utána már “megkötött” a liszt és a tojás keveréke, nincs akkora veszélyben. Összesen akár egy órát is sülhet. Akkor van kész, ha a közepe már nem remeg, és a beleszúrt tűre sem ragad a tészta.
A formában hagyjuk kihűlni, ha kihűlt (akár egy nappal korábban is készíthető), akkor fel lehet vágni 3 részre (ennyi tojásból kijön a 3 réteg, 2 réteghez elég 4 tojás is, és arányosan a liszt – cukor).
Amíg hűl, bőven van idő elkészíteni a krémet. Ehhez a tortához az alábbiakat használtam (kisebb tortához arányosan lehet változtatni):
A mascarponet alaposan elkevertem a cukorral, a citromlével. Ha kemény (ez márkától is függ), egy kevés tejjel lehet lazítani. Hozzákeverem a tejszínhabot, és az alap már készen is van. Ekkor a krém kb. egynegyedét egy kisebb tálba szedtem, mert azt akartam, hogy kívülről fehér maradjon a torta
Az epreket megmostam, megpucoltam, és egy részét félretettem a dekoráláshoz. A maradékot apró darabpkra vágtam, és a krém nagyobb részéhez kevertem. Megkentem vele az alsó tortalapot, majd rátettem a másodikat, ezt is megkentem, majd jött az utolsó réteg. A torta tetejét és a szélét a fehéren maradt krémmel kentem meg. A tetejére pakoltam a félretett epret, és habzsákkal megdíszítettem. A szélét (a precizitásomat kompenzálandó), mivel nem lett tökéletes, megszórtam a mandulával, így sokkal szebb lett.
A tejet a cukorral felforraljuk, majd alacsony hőmérsékleten feloldódásig melegítjük. Állandó keverés közben apránként hozzáadjuk a lisztet, hogy csomómentes legyen. Ezzel besűrűs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűVálasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukorral egy habverővel habosítsuk addig a tojások sárgáját, amíg a cukor elolvad és a tojás kifehéredik. Egy csipet sóval verjük kemény habbá a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzétválasztom a tojásokat, sárgáját habosra keverem a porcukorral majd bele szitálom a lisztet és a sütőport. Tojás fehérjét kemény habnak verem pici sóval, majd lazán hozzá kevere...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés Előkészítés: A tésztához meghámozzuk és finomra reszeljük a sárgarépát. A kimért mogyorót durvább darabokra aprítjuk, majd 2 evőkanállal félreteszünk a díszítéshez. A...
Elkészítési idő: Több mint 60 pe Nehézség: Közepes