110g kölesliszt
90g barna rizsliszt
50g hajdinaliszt*
50g cirokliszt
3 ek. lenmag pehely**
½ kk. szódabikarbóna
300+80g víz
3 ek. bolhafűmaghéj
1,5kk. só
3 ek. olívaolaj
1 kk. almaecet
Tegyél a sütőbe egy kis (hőálló!) tál vizet és melegítsd elő 180 fokra.
A bolhafűmaghéjat, sót, olívaolajat, almaecetet keverd össze 300g vízzel egy mérőpohárban.
Mérd egy keverőtálba a liszteket, lenmagpelyhet, szódabikarbónát. Keverd össze.
A mérőpohár tartalmát dolgozd össze a lisztekkel, majd lazítsd egy kicsit a maradék 80 ml vízzel. (Erre a lépésre azért van szükség, mert amikor az összes vízbe áztattam a bolhafűmaghéjat, a kenyér mindig száraz lett.)
Tedd sütőpapírral kibélelt formába (én feles püspökkenyér formát használok, kb. 20 cm hosszú) és süsd 50 percig.
Sütés után azonnal vedd ki a formából és tedd egy rácsra kihűlni. A szeleteléssel várd meg, amíg teljesen kihűl.
* A hajdinalisztet egész hajdinából, kávédarálóban darálom.
** A lenmagpehely nálam pár másodperc alatt készül, a kávédarálóban, egész lenmagból.
A kész kenyeret tartsd lezárt zacskóban/dobozban a hűtőben, és csak annyit melegíts, amennyi elfogy. Így 3-5 napig eláll.
Annyit változtattam rajta, hogy a barnarizs lisztet fele cirok, fele köles liszttel helyettesítettem. (Mihalik Dóra)
felhasználásával állítottam össze a tésztát, a lisztet átszitáltam. 10 percig letakarva pihentettem, majd alaposan dagasztottam. Kb. 50 perc múlva finoman átgyúrtam, rudat formázt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKovász: 2 kanál anyakovász a hűtőből (lehet aktív is) 10 dkg langyos víz 15 dkg BL80 kenyérliszt Tészta: az összes kovász 65 dkg BL80 kenyérliszt 300 ml szobahőmérsékletű...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesElkészítés: Tészta elkészítése: A fentieket összegyúrjuk, a tészta 2/3-ad részét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy közepes nagyságú tepsit. A tölteléket rásimítjuk. A tészta 1/3-...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLiszt ,só, sütőpor, a közepébe cukor, élesztő,tej. . Amikor felfutott, adok hozzá olajat, tojást. Dagasztani ,összeállt a tészta, hozzá hideg vaj. Tovább dagasztom. Meleg hel...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű