18 dkg nyílgyökérpor
2 dkg tápióka keményítő
3 dkg kókuszliszt
2 dkg útifűmaghéj
1/4 tk. szódabikarbóna
2 tojássárgája
5 dkg puha kókuszolaj
1,5 dl víz
1 tk. citromlé
+
paleo liszt a nyújtáshoz
kókuszolaj a sütéshez
A töltelékhez:
2 alma hámozva, apróra vágva
fél dl víz
2 ek. citromlé
3-4 ek. erythritol
fahéj ízlés szerint
1 ek. tápióka keményítő
Először a tölteléket készítsd el, hogy legyen ideje kihűlni. Az almákat hámozd meg, vágd apróra. Keverd össze a vízzle, citromlével, add hozzá az édesítőt és a fahéjat. Alacsony lángon párold meg, de ne főzd szét. A végén szórd meg a tápióka keményítővel, keverd el, majd tedd félre kihűlni. A tésztához a száraz hozzávalókat vegyítsd el. add hozzá a többi hozzávalót, gyúrd össze, majd negyed órára tedd hűtőbe. Oszd a tésztát kétfelé, így könnyebb vele dologozni, lisztezett felületen nyújtsd olyan vékony téglalap formára, amilyenre tudod. Összesen 8 darab lett nekem az egészből,de ez attól is függ mekkorákat készítesz. A tészta egyik oldalára tegyél az alma töltelékből kis halmokat egymás mellé, de hagyj ki helyet közöttük. Hajtsd rá a tészta másik oldalát, a töltelék körül nyomogasd össze a tésztát, majd vágd fel. A tészta széleit még egyszer jó erősen nyomd össze, hogy ne váljon szét sütés közben. Közepesen forró olajban süsd szép aranysárgára mindkét oldalát, majd szedd papírtörlőre. Langyosan már ehető, de hidegen is finom, gyerekeimnek nagyon ízlett.
Az eredeti receptben az alábbiakat változtattam:
- összesen 2 ek. útifű maghéjat tettem a tésztába
- tojás helyett 2 ek. őrölt chia magot és egy zselatin tojást adtam. Mivel a zselatin tojás vízzel készül, ezért ezt bele kell számolni a receptben megadott víz mennyiségbe. Azaz annyi vizet tettem a tésztába, hogy összeálljon.
- tipp: ha nem teszünk az almához citromlevet, nem szükséges édesíteni
Nagyon finom lett!(Buczkó Anett)
--Zselétojás készítése:https://www.youtube.com/watch?v=BbqRTi4kVcs
Én leegyszerűsítettem a zselatin tojást: 1 ek. zselatin picike hideg vízben elkevertem, majd kevés forró vízzel felöntöttem és simára kevertem. Nem adtam hozzá mást és nem habosítottam ki.
-Szerintem a tészta nem sokat szív magába, nekem olyan, mintha hirtelen kérget kapna. Kicsi edényben sütöttem, amibe épp elfér egy-egy táska és nem bő olajban sült ki.
Kókuszliszt helyett hajdinaliszttel is jó,legyen elég sós,hogy a széle se legyen ízetlen.(Varga Mária)
Helyezze a sajtot a keverőedénybe és reszelje le 10 mp/sebesség 5 , majd tegye át. Helyezze a mogyoróhagymát a keverőedénybe, és aprítsa fel 5 mp/sebesség 6 . Adjunk hozzá olaja...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Alaposan összegyúrjuk a lisztet, tojást, pálinkát, margarint, sót és annyi tejfölt, hogy rugalmas (de nem ragadós) tésztát kapjunk. 2. Azonnal kinyújtjuk, olyan 1-1,5 mm vastag...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy tálba öntjük, a lisztet, a vajat, az élesztőt, cukrot és a sót, a legvégén pedig hozzáadjuk a tejet. A tej ne legyen hideg, inkább szobahőmérsékletű vagy lan...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: KönnyűSzitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az élesztő két kanál liszt a kimértből, keverjük össze és futtassuk fel. Ha felfutott az élesztő,mehet a lisztbe a...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz