menu

Családireceptkönyv.hu

Szilvásgombóc,zabpelyhes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


250g Bauck Hof GM. zabpehely -> lisztté darálva
1 db M-es tojás
4 dl víz
csipet só
1 tk Szafi négyszeres erősségű cukorhelyettesítő (eritrit & stevia)
2 kis tasak Nyírfacukor vaníliás xilit
Fagyasztott, felezett szilva (Intersparban vettem Classic márka)
Fahéj
Kókuszolaj
Panírhoz:
50g Bonetta barna rizsdara
50g Naturbit mandulaliszt
3 ek víz
édesítő + fahéj
Kókuszolaj

Elkészítés:


A kiengedett szilvákat egy tálba tettem, megszórtam fahéjjal és 1 tasak Nyírfacukor vaníliás xilittel + 1 ek Szafi 1:4el.
Feltettem a 4 dl vizet főni, amikor forrni kezdett hozzáadtam 1 ek kókuszolajat, egy csipet sót.
Közben ledaráltam a zabpelyhet, elkevertem 1 tk Szafi 1:4el plusz 1 tasak vaníliás xilittel.
Ezt követően a 250g lisztet hozzátettem a forrásban lévő vízhez, majd gyors mozdulatokkal egyneművé kevertem.
Levettem a tűzről, ráütöttem az 1 db tojást és újra alaposan összedolgoztam a tésztát.
Picit hagytam hűlni (max 10perc), amikor már nem volt túlságosan forró és meg lehetett fogni kézzel, kis gombócokat csíptem a
tésztából, a közepébe tettem a fahéjas szilvát és szépen becsomagoltam, gombóccá formáztam.
Nagyon könnyű dolgozni a tésztával, nem ragad, nem nyílik szét, sőt ha valahol véletlenül ki akar bújni a szilva, akkor egy kis
tésztadarabbal befoltozzuk, elsimítjuk, úgy marad. Nedves kézzel formáztam a gombócokat, így tényleg nagyon könnyen és gyorsan elékszültek.
Forrásban lévő vízbe tettem őket, és megvártam míg feljönnek a víz tetejére, ezután kiszedtem őket és a pirított
barna rizsdarából és mandulalisztből készült fahéjas panírba forgattam a gombócokat! ISTENI FINOM!
MEGJEGYZÉS: Sajnos túlságosan nagy gombócokat csináltam, ezáltal vastag lett a tésztája, ez picit rontott az összképen!
Ti kisebb gombócot csináljatok, nekem 10gombócom lett, de 13-14 gombócnak simán ki kell jönnie ebből az adagból! Nem baj, azért első próbálkozásnak tökéletes volt!

Trükkök, tippek, praktikák:


-zabliszt ch 61g / 100g
barna rizs ch 75g / 100g
mandulaliszt ch 7g / 100g
-250g zabliszt = 152,5g ch
50g barna rizsdara = 38g ch
50g mandulaliszt = 4g ch
-Összesen:152,5+38+4 = 194,5 g ch van az egészben, ami 10gombóc, így 19,45g ch van egy db gombócban, ha jól számoltam.
- max még azt lehetne megpróbálni, hogyha valaki szeretné, hogy a liszt egy része Szafi ch csökkentő liszt legyen aminek a szénhidrát tartalma 1,55g / 100g.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Lazackrémes spagetti
Lazackrémes spagetti

A spagettit megfőzzük sós, lobogó vízben. Közben a brokkolit megtisztítjuk, rózsáira szedjük. És szódabikarbónás, sós vízben megfőzzük. Kb. 15 perc. A füstölt lazacot...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Juci palacsintája/GAPS,eggfree
Juci palacsintája/GAPS,eggfree

Az almaecetet meleg vízbe raktam hogy olvadjon a cukor. Lassan kevertem. Hagytam állni majd újra adtam hozzá vizet. Kb 15 palacsintányi adag lett Ja meg repceolaj van még benne...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Klasszikus farsangi fánk
Avatar Slavitsek Alexa Kedvelnék Avatar Fülöp Zoltnné Kedvelnék Avatar Jenei Szilvia Kedvelnék Avatar Kis Franciska Kedvelnék
Klasszikus farsangi fánk

A tejet kézmelegre melegítjük, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és szórunk hozzá egy-egy nagy csipet lisztet és cukrot. Hagyjuk meleg helyen, hogy az élesztő felfusson. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Sajtos gnocchi
Sajtos gnocchi

A hideg vízben feltett burgonyát puhára főzzük, majd leszűrjük. Rövid hűtés után meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük, és enyhén lisztezett felületen szétterítjük. Rászitáljuk a lis...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk