a tésztához:
• 25 dkg liszt
• 1 tojás
• 6 dkg cukor (4 csapott evőkanál)
• 13 dkg vaj
• késhegynyi sütőpor
a töltelékhez:
• 50 dkg krémes túró
• 8 dkg étkezési keményítő
• 20 dkg cukor (lehet kevesebb is)
• 5 dl tejföl
• 2 tojás
• 1 kávéskanál vaníliakivonat (vagy vaniliás cukor)
• 8-10 szilva
• 1 evőkanál cukor
• 1/2 kávéskanál fahéj
Félbevágjuk a szilvát, eltávolítjuk belőle a magot, majd megszórjuk egy evőkanál cukorral és a fahéjjal. Elkeverjük, és legalább fél órát állni hagyjuk.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és fél órát hűtőben pihentetjük.
A tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk. Lisztezett munkafelületen kör alakú lapot nyújtunk a tésztából, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy az oldalát is befedje. Körben kirakjuk a tésztalapot a cukrozott, fahéjas szilva felével.
Kikeverjük a túrótöltelék hozzávalóit, majd a formába öntjük. A töltelék tetejére kerül a szilva másik fele.
170 fokos sütőben 70-80 percig sütjük, vagy amíg a töltelék teljesen meg nem szilárdul.
Langyosra hűtve kínáljuk, mert csak így szeletelhető.
Tipp: ízlés szerint más gyümölccsel is készíthetjük, de gyümölcs nélkül is nagyon finom.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, majd egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral. A töltelékhez a kakaóport összekeverjük a porcukorral. A túrót összekeverjük a porcukorral,...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, tovább keverve a robotgéppel, belekeverjük az olvasztott vajat, majd a sütőporral, kakaóval elkevert...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztő felét keverjük el 0,8 dl langyos vízzel, keverjük míg felolvad az élesztő és krémes lesz, ekkor keverjünk hozzá 7 dkg lisztet, keverjük el, fedjük le folpackkal és keles...
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc Nehézség: KönnyűA vajat hagyd szobahőmérsékleten megpuhulni, majd keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Add hozzá egészben a tojásokat, és alaposan dolgozd össze, a legjobb, ha kézi ha...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű