Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Gm mézes-diós kocka


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Tészta

45 dkg Mester család süteményliszt
2 tojás
15 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tk. szódabikarbóna
2 ek. méz

Krém

2 ek. liszt (Anya Mantlert használt, de igazából bármilyen jó)
3 ek. kukoricakeményítő
10 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dl tej
20 dkg vaj

Tetejére

30 dkg dió
8 dkg cukor
12 dkg vaj
3 ek. méz

Elkészítés:


Kezdjük a felső réteggel, mert ennek picit hűlnie kell. Elkezdjük karamellizálni a 8 dkg cukrot, majd mikor már felolvadt, hozzáadjuk a mézet, kis keverés után az összetört (nem darált, hanem darabokra tört) diót. Mehet bele a vaj is, alaposan elkeverjük, hogy utóbbi is felolvadjon, majd félretesszük és nekiállunk a tésztának.
A tésztához összeolvasztjuk a cukrot, a mézet és a vajat, majd a többi hozzávalóval összedolgozva rugalmas tésztagombóccá gyúrjuk. A tésztagombócot két részre osztjuk, majd egyesével sütőpapíron kinyújtjuk - az egyiket rátesszük egy 30*40-es tepsi hátuljára és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Mikor ez elkészült, mehet a másik tésztalap, de ezen még sütés előtt eloszlatjuk a már nagyjából kihűlt, de még könnyen formázható diós-karamellás finomságot - itt érdemes arra figyelni, hogy a felső réteg tésztát inkább nyújtsuk picit keskenyebbre, mint maga a tepsi, mert a diós-karamellás réteg egy picit le fog folyni a széleken - inkább a sütőpapírra folyjon, mint a sütőbe. Ezt is megsütjük, 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt - itt közben nézegessétek, nehogy megégjen a teteje.
Mikor kisült mindkét lapunk - a sima és a felső is, nekiállhatunk a krémnek. A tejből, lisztből, keményítőből, cukorból, vaníliás cukorból krémet főzünk, majd mikor kihűlt, robotgéppel belekeverjük a vajat.
Ekkorra már valószínűleg a lapok is kihűltek, így összeállíthatjuk a süteményt. A sima lapot tesszük alulra, rákenjük a krémet, majd mehet a diós-karamellás feltéttel ellátott tésztalap a tetejére.
Érdemes 1-2 napot várni vele, akkor érnek össze tökéletesen az ízek, így ebben a sütiben az is nagyon jó, hogy ha készülünk egy ünnepre, ezt már napokkal előtte elkészíthetjük és tökéletes lesz az adott alkalomra.
Nem utolsó sorban pedig még szép is! :)

Gm mézes-diós kocka

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bundás kenyérből házi pizza
Bundás kenyérből házi pizza

--A tojásokat kevés ételízesítővel, 1 csipet borssal és a tejjel felverjük, a gépsonkát apró darabokra vágjuk --Egy közepes méretű serpenyőt kikenünk zsiradékkal vagy olajjal. A...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Gyors sajtkrokett
Gyors sajtkrokett

Nem mértem, de max 20 perc alatt készen van vele az ember. Lehet önmagában simán mártogatóssal, rizzsel, tartárral, áfonya szósszal ki hogyan szeretné. A fiaim kb. 10 perc alatt el...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Csirkés-gombás egytál orzo tésztával
Csirkés-gombás egytál orzo tésztával

A húst 8 egyforma részre vágjuk. Magas falú serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a sóval, borssal fűszerezett csirkemelldarabok minden oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Velencei aprópecsenye
Velencei aprópecsenye

A húst 5 centis csíkokra vágjuk és MAGGI Húsvarázs ételízesítővel befűszerezzük, majd az olajban megsütjük. Utána az olajban a borsót megfuttatjuk és leöntjük a 2 dl vízben feloldo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk