5 literes üveghez:
- 1,5 l víz
- 3 dl 10%-os ecet
- 25-30 dkg cukor
- 5 dkg só
- 1 púpozott kk. borkénpor
- bors, mustármag
Zöldségek: összesen kb. 3 kg
- egy fej káposzta (kb. 1,5 kg)
- sárgarépa, kápia paprika, hagyma (össz. kb. 1,5 kg)
A zöldségeket felaprítjuk (a paprikát, vékony csíkokra, a répát vékony karikákra, a káposztát vékony csíkokra vágjuk/reszeljük), ezeket jól összekeverjük, majd egy üvegbe jól belenyomkodva beletesszük. A tetejére teszünk pár szem borsot és mustármagot. Hidegen jól összekeverjük a savanyúság levéhez valókat, majd a káposztára önjük, hogy jól ellepje. Ezután jól lezárjuk az üveget.
Kb. 10-14 nap elteltével fogyaszthatjuk.
Ezzel a módszerrel lehet csak uborkát is eltenni, vagy bármilyen zöldséget.
Soma nagymamája féle savanyúság.
Az üvegeket jól mosd és öblítsd el, majd várd meg, míg lecsepegnek és megszáradnak. A fokhagymát szedd gerezdekre, és pucold meg. Régi praktika, hogy könnyebben megszabadulhatsz a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A hozzávalókat (a fűszereken kívül) egy lábasba öntjük, és felforraljuk őket. Alaposan megmossuk az uborkákat és a befőttesüvegeket. Az üvegek aljára tesszük a fűsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz uborkát (héjasan) és a hagymát legyaluljuk. A vízet, ecetet, cukrot, sót, mustármagot és a nátriumbnzoátot összekeverjük, és hidegen a zöldségekre öntjük. Jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű