5 literes üveghez:
- 1,5 l víz
- 3 dl 10%-os ecet
- 25-30 dkg cukor
- 5 dkg só
- 1 púpozott kk. borkénpor
- bors, mustármag
Zöldségek: összesen kb. 3 kg
- egy fej káposzta (kb. 1,5 kg)
- sárgarépa, kápia paprika, hagyma (össz. kb. 1,5 kg)
A zöldségeket felaprítjuk (a paprikát, vékony csíkokra, a répát vékony karikákra, a káposztát vékony csíkokra vágjuk/reszeljük), ezeket jól összekeverjük, majd egy üvegbe jól belenyomkodva beletesszük. A tetejére teszünk pár szem borsot és mustármagot. Hidegen jól összekeverjük a savanyúság levéhez valókat, majd a káposztára önjük, hogy jól ellepje. Ezután jól lezárjuk az üveget.
Kb. 10-14 nap elteltével fogyaszthatjuk.
Ezzel a módszerrel lehet csak uborkát is eltenni, vagy bármilyen zöldséget.
Soma nagymamája féle savanyúság.
A sárgarépát vékonyra felkarikázzuk,a spárgát meghámozzuk és vékonyra felszeleteljük. Az uborkát szintén meghámozzuk, félbevágjuk, magját kikaparjuk és felkarikázzuk. A paprikát, a...
Elkészítési idő:A megtisztított zöldségféléket vékony csíkokra reszeljük, vagy gyaluljuk és adunk hozzá kevés őrölt borsot is.Salátalét készítünk ecet-cukor-só és kevés víz hozzáadásával, amit a z...
Elkészítési idő:Az uborkát alaposan megmossuk, végeit levágjuk. A lila hagymát megtisztítjuk, megmossuk. Mind a kettőt le gyaluljuk, és összekeverjük. Vízből, cukorból, sóból, ecetből ízlés szeri...
Elkészítési idő: 1 óraAz uborkát alaposan mossuk meg váltott vízben. A kaprot öblítsük le, és helyezzük az edényünk aljára. Erre sorba rendezve rakjuk az uborkát, melyeknek a két végét levágtuk, és be v...
Elkészítési idő: 1