25 dkg túró
6 dkg gríz
2 tojás
A túrót, grízt, tsárgáját, sót összekeverünk és 2 órán keresztül állni hagyjuk. A 2 tojás nagyon kemény habját hozzáadjuk. Forrásban lévő vízbe gombócokat szaggatunk ( 2x7 db általában). Pirított zsemlemorzsa + porcukorban tálaljuk.
Sűrű tejbegrízt főzünk, úgy, hogy keverni még tudjuk, de ne legyen lágy. Még melegen megszórjuk vaníliás cukorral, kristálycukorral ízlés szerint és reszelt citromhéjjal. Hagyj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: NehézA krumplikat mossuk meg alaposan, majd vágjuk félbe. Enyhén sós vízben főzzük néhány percet, majd szűrjük le, és hűtsük ki langyosra. Óvatosan vágjuk ki a belsejét, majd villával t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatjuk cukros,langyos vízben,majd a liszt közepébe öntjük. A liszthez adjuk a sót,az olajat. Összekeverjük,majd hozzáadjuk a kefírt,amennyi kell ahhoz, hogy megfe...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: KönnyűBirkahús cseh, morva, szlovák birka (‘juh’), megvan az ukránban is. A bir, birr juhterelő szóból alakult. Hozzánk egy bizonyos fajta morva juh neveként került be. A köznyelv szá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű