25 dkg vaj
25 dkg liszt
1 kk. citromlé vagy ecet(10%-os)
1,25 dl hideg víz
20 dkg vajba begyúrunk 5 dkg lisztet, lapos kockát formálunk belőle, befóliázzuk és frigóba tesszük.
A fennmaradó lisztből vajból hideg sós citromos (vagy ecetes)vízzel, keményebb, selymesre kidolgozott rétestésztát gyúrunk. Akkor jó, ha a tészta elválik a kezünktől és a deszkától. Cipót formálunk.
20-25 percig pihentetjük, utána kinyújtjuk a négy sarkát (nem vékonyra) mintha 4 levelű lóhere formát csinálnánk. Közepére
helyezzük a frigóból kivett vajas-lisztes téglatestet, a széleket szorosan ráhajtogatjuk . Vigyázzunk,a sarkok lisztmentesek legynek, az alsó réteg és a 4 egymásra hajtott sarok vastagsága egyforma legyen. Először csak megütögetjük a nyújtófával, majd 1/2 cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. Ezután következik a hajtogatás, mely műveletet 3x végezzük. Minden hajtogatás után a tésztát befóliázzuk és 20-25 percre hideg helyre tesszük. Úgy hajtogatunk, hogy a kinyújtott lisztmentes tésztának a két végét pontosan középre behajtjuk, és az így kapott tésztát, mint egy könyvet, ismét összehajtjuk és befóliázva hidegre tesszük.
A szükséges formára alakítás után a sütése nagyon forró 230-250°-os sütőben történjen.
♥ Befóliázva frigóban több napig tárolható
♥ Fagyasztható is, Ha nagyobb mennyiséget készítünk, az utolsó pihentetést kihagyjuk, a tésztát megfeleló adagokra osztva fóliába csomagolva fagyasztjuk. Ha dupla adagot készítünk, a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk hajtogatáshoz,..
♥ Tetszés szerint használjuk fel kifli, krémes, édes vagy sós tekercsek, stb. készítéséhez.
A tojásokat szétválasztjuk, majd a cukorral habosra keverjük a sárgákat, a fehérjét csipet sóval keményre felverjük. A sárgákhoz hozzákeverjük a sütőporos lisztet, majd a fehérjét...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes◾️A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. ◾️Kinyújtjuk, és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. ◾️Sütőpapíros tepsire pakoljuk a korongokat. ◾️A tojásfehérjét az édesítővel tejfö...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesA mascarpone-t vagy ricottát a zero cukorral és kókuszliszttel elkeverjük, teszünk hozzá ízlés szerint rumaromát, masszát készítünk belőle. A masszából kis golyócskákat formázunk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű