menu

Családireceptkönyv.hu

Alaprecept ♥ Leveles tészta (hajtogatott)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


25 dkg vaj
25 dkg liszt
1 kk. citromlé vagy ecet(10%-os)
1,25 dl hideg víz

Elkészítés:


20 dkg vajba begyúrunk 5 dkg lisztet, lapos kockát formálunk belőle, befóliázzuk és frigóba tesszük.
A fennmaradó lisztből vajból hideg sós citromos (vagy ecetes)vízzel, keményebb, selymesre kidolgozott rétestésztát gyúrunk. Akkor jó, ha a tészta elválik a kezünktől és a deszkától. Cipót formálunk.
20-25 percig pihentetjük, utána kinyújtjuk a négy sarkát (nem vékonyra) mintha 4 levelű lóhere formát csinálnánk. Közepére
helyezzük a frigóból kivett vajas-lisztes téglatestet, a széleket szorosan ráhajtogatjuk . Vigyázzunk,a sarkok lisztmentesek legynek, az alsó réteg és a 4 egymásra hajtott sarok vastagsága egyforma legyen. Először csak megütögetjük a nyújtófával, majd 1/2 cm vastag téglalap alakúra kinyújtjuk. Ezután következik a hajtogatás, mely műveletet 3x végezzük. Minden hajtogatás után a tésztát befóliázzuk és 20-25 percre hideg helyre tesszük. Úgy hajtogatunk, hogy a kinyújtott lisztmentes tésztának a két végét pontosan középre behajtjuk, és az így kapott tésztát, mint egy könyvet, ismét összehajtjuk és befóliázva hidegre tesszük.
A szükséges formára alakítás után a sütése nagyon forró 230-250°-os sütőben történjen.

Trükkök, tippek, praktikák:


♥ Befóliázva frigóban több napig tárolható
♥ Fagyasztható is, Ha nagyobb mennyiséget készítünk, az utolsó pihentetést kihagyjuk, a tésztát megfeleló adagokra osztva fóliába csomagolva fagyasztjuk. Ha dupla adagot készítünk, a tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk hajtogatáshoz,..
♥ Tetszés szerint használjuk fel kifli, krémes, édes vagy sós tekercsek, stb. készítéséhez.

Alaprecept ♥ Leveles tészta (hajtogatott)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Epres, túrós, tejszínes torta
Epres, túrós, tejszínes torta

A tojásokat szétválasztjuk, majd a cukorral habosra keverjük a sárgákat, a fehérjét csipet sóval keményre felverjük. A sárgákhoz hozzákeverjük a sütőporos lisztet, majd a fehérjét...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Diós almás csiga
Diós almás csiga

1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a szárított élesztővel, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kitti
Non plus ultra
Non plus ultra

◾️A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. ◾️Kinyújtjuk, és kicsi pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. ◾️Sütőpapíros tepsire pakoljuk a korongokat. ◾️A tojásfehérjét az édesítővel tejfö...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Dini
Raffaello golyó (U1)
Raffaello golyó (U1)

A mascarpone-t vagy ricottát a zero cukorral és kókuszliszttel elkeverjük, teszünk hozzá ízlés szerint rumaromát, masszát készítünk belőle. A masszából kis golyócskákat formázunk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk