50 dkg liszt
25 dkg vaj
25 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
2,5 dkg élesztő
4 tojás
2 ek. tejföl
Töltelék:
2 kg alma
10 dkg darált
dió
1 citrom leve+reszelt héja
1 kk. fahéj
TÖLTELÉK:
Az almát meghámozzuk, nagy lukú reszelőn megreszeljük, hozzáadjuk a többi alapanyagot, és kicsit megfőzzük.
hagyjuk kihűlni.
TÉSZTA:
A hozzávalókat összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.
Hűtőből kivéve ketté osztjuk a tésztát, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra és tepsiméretre nyújtjuk. A nyújtófára tekerve belehelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe. A kihűlt tölteléket egyenletesen elterítjük rajta, és befedjük a tészta másik felével. A széleket megnyomkodjuk,
a felületén pedig végiggörgetjük a nyújtófát. Villával megszurkáljuk, majd lekenjük felvert tojássárgával, megszórjuk darabosra vágott dióval. 180°-ra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáld át, majd keverd össze fakanállal. Üsd bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatod úgy, hogy csak egy egész t...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Könnyűhozzávalókat összegyúrom, esetleg a betehetem a hűtőbe egy kicsit, hogy keményebb legyen, de én nem szoktam. A tésztából kisebb diónyi golyókat formázok és nem túl közel egymás me...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat keverőgéppel felvertem, hozzáadtam a sót, tejet, szódavizet a liszttel váltakozva. -. Utolján az étolajat kevertem hozzá és csomómentesre kevertem. . A palacsintamass...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűAPR 2 Szegedi rezgős lepény (paleo) Régóta érlelődött már a fejemben -az amúgy nagyon népszerű- szegedi rezgős lepényem paleos változatának gondolata. Ma el is érkez...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű