1/2 l marha vagy csirke alaplé
1 ek olaj
10 dkg vaj
1/2 fej hagyma
0,75 dl házi pálinka
2 dl tejszín
1/2 kk zöld bors konzerv
só
bors
Forralva sűríts be a felére 0,5 l marha- vagy csirke alaplevet.
1 ek. olajon és 10 dkg vajon kezdj el párolni 1/4 fej felaprított hagymát.
Néhány perc után, amikor a hagyma üveges, öntsd fel + 0,75 dl házi pálinkával vagy brandyvel, konyakkal. Forrald el az alkoholt, ez kb. 5 perc. (Ha merész vagy, flambírozhatod, azaz meg is gyújthatod.)
Öntsd föl a felére beforralt alaplével és 2 dl tejszínnel.
Ízesítsd 1/4 tk. sóval (ez függ attól, hogy az alaplé sós volt-e), 3/8 tk. borssal. Adhatsz hozzá 1/2 tk. vízben eltett zöldborsot is.
Még kb. 5 percig forralva sűrítsd be. Akkor jó, ha a kanál hátuljára tapad a szósz.
Kínáld a mártást a hús mellé, vagy akár a szeletekre öntve.
A hozzávalókat habosra keverjük. (Nem kell sózni, mert a feta sós.) Húsok töltelékeként használják, de pirítósra is kiváló.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tökéletes házi majonéz készítése ott kezdődik, hogy minden hozzávalót lehűtünk Sokkal krémesebb és dúsabb lesz az eredmény. Válaszd szét a tojásokat, csak a sárgájára lesz szük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet elkeverjük a cukorral, majd folyamatosan kevergetve főzzük. (fontos, mert könnyen leég) Megvárjuk míg besűrűsödik és karamellizálódik (kb. 45 perc) Tiszta üvegekbe tölt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csicseriborsót lecsöpögtetem, majd összeturmixolom. Hozzáadom a szezámpürét, a finomra vágott fokhagymát, a citrom levét, a joghurtot és a fűszereket.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű