kb. 1 bögre víz
2,5 deka élesztő
1 e.k cukor
2 nagy ek tejföl
1 k.k só
50 deka liszt
A hozzávalókat a kenyérsütő géppel kidolgoztatom, kelesztem.
Ha elkészült, a tésztát téglalap formára alakítom, majd 10-12 részre osztom.
A kapott csíkokból egyenként hurkát sodrok, majd a hurkából kialakítom a zsemlét.
Első lépésben hurkot készítek, mintha csomót akarnék kötni a tésztára, majd meghúzomaz egyik ágát és betűröm a "csomó" közepébe. Ugyanezt teszem a másik ággal is. Kerek briós formát kapok, középen kikandikáló 2 tésztavéggel. A megformázott zsemléket még 20 percig kelesztem, majd lekenem tojással. Tetejét kedvem szerint megszórhatom magokkal. (szezámmag, mák stb.) 210°-os sütőben kb. 13-15 perc alatt megsütöm
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt h...
Elkészítési idő:Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, ezzel az élesztős vízzel fakanállal, mint a nokedlit, elkeverjük a lisztet. Mikor az összes liszt elkeveredett, kicsit kézzel megigazítjuk,...
Elkészítési idő: 1óra 45 percA cukrot, tojást, margarint, vanília cukrot egy tálba tesszük és habverőgéppel jól elkeverjük. Rászórjuk a lisztet, és a sütőport, majd ezzel együtt keverjük, míg olyan jó masszává...
Elkészítési idő: 20 perc