700 g liszt
15 g só
2 dl tej
1,5 dl víz
100 g (kb 4 ek) tejföl
2,5 dkg (25 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított
2 ek (30 g) olaj
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Hagyjuk az élesztőt felfutni ez csak annyit jelent, hogy picit habos lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk.
Beleöntjük az olajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
45 percen át kelni hagyjuk a tésztát
Olajos kézzel olajos pultra tesszük a megkelt tésztát
10 db-ba vágjuk és gombócokat formázunk belőle
10 percig kelni hagyjuk a gombócokat, hogy könnyen formázhatóak legyenek
Olajos pulton kb 20 - 25 cm kört nyújtunk belőle
A tetejét megkenjük olajjal
Félbe hajtjuk, majd megint félbe, közbe olajozzuk, így egy háromszöget kapunk
Sütőpapíros tepsire tesszük (esetleg ami nem fér a tepsire azt a hűtőbe rakjuk sütésig)
15 percig hagyjuk kelni a tepsin. ez idő alatt kb előmelegszik a sütőnk.
Előmelegített sütőbe rakjuk (alul felül sütésen) 230 fokra sülni, rögtön vissza vesszük 210 fokra
Szép pirosra sütjük, nekem 15 - 20 perc kellett nekik
Gábor a Házi Pék
elkészítés: A maradék szaftos húst késes mixerben ledaráljuk és félretesszük. A tökmagot egy serpenyőben kis lángon megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd késes mixerben vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesMosd és hámozd meg a krumplikat majd reszeld le apró lyukú reszelőn (persze robotgéppel, ha nincs tengernyi időd). Add hozzá a sót és hagyd állni pár percig. A sós, reszelt burgon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKevés langyos vízben elkeverjük az élesztőt, a cukrot és a sót, a liszthez adjuk, és annyi vízzel gyúrjuk ki, hogy lágy kenyértészta állagú masszát kapjunk. Letakarva 1 órát kelesz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű