Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

368.Zsebes zsemle


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


700 g liszt
15 g só
2 dl tej
1,5 dl víz
100 g (kb 4 ek) tejföl
2,5 dkg (25 g) friss élesztő VAGY egy zacskó szárított
2 ek (30 g) olaj

Elkészítés:


A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Hagyjuk az élesztőt felfutni ez csak annyit jelent, hogy picit habos lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk.
Beleöntjük az olajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
45 percen át kelni hagyjuk a tésztát
Olajos kézzel olajos pultra tesszük a megkelt tésztát
10 db-ba vágjuk és gombócokat formázunk belőle
10 percig kelni hagyjuk a gombócokat, hogy könnyen formázhatóak legyenek
Olajos pulton kb 20 - 25 cm kört nyújtunk belőle
A tetejét megkenjük olajjal
Félbe hajtjuk, majd megint félbe, közbe olajozzuk, így egy háromszöget kapunk
Sütőpapíros tepsire tesszük (esetleg ami nem fér a tepsire azt a hűtőbe rakjuk sütésig)
15 percig hagyjuk kelni a tepsin. ez idő alatt kb előmelegszik a sütőnk.
Előmelegített sütőbe rakjuk (alul felül sütésen) 230 fokra sülni, rögtön vissza vesszük 210 fokra
Szép pirosra sütjük, nekem 15 - 20 perc kellett nekik

Trükkök, tippek, praktikák:


Gábor a Házi Pék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Turbó kifli sós változatban (Limara)
Turbó kifli sós változatban (Limara)

Az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztunk, amit kelesztőtá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krilla
Gofri,tojásmentes
Gofri,tojásmentes

Melegítsük elő a gofri . Száraz hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálba . Hogy egy kis lyukat a száraz hozzávalókat , és öntsük a nedves összetevőket mínusz a víz . Lassan adj...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kata
jól bevált fehérkenyerem
jól bevált fehérkenyerem

Az összes hozzávalót bepakolom a gépbe, mindig ezt a sorrendet használva, így biztos, hogy nem felejtek ki semmit, ezt már álmomban is összeraknám. A gépek leggyengébb pontja viszo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi kifli
Házi kifli

Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc al...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk