♥ CSIRKENYÁRSAK:
4 db csirkemellfilé (összesen kb. 80 dkg)
4 gerezd fokhagyma
egy darab (kb. 5 cm-es) friss gyömbér
0,5 dl olaj
0,5 dl kecap manis
3 ek rizsbor (száraz sherry-vel helyettesíthető)
1 szál citromfű, vékony karikákra szeletelve
♥ MOGYORÓSZÓSZ:
1 doboz kókusztej (4dl)
6-7 ek mogyoróvaj (nem édesített)
2 tk piros curry paszta
2 ek barna cukor
2 ek halszósz
2 ek tamarindlé . Lime-, vagy citromlével helyettesíthető
sütőt előmelegítem 180C-ra. A bambusznyársakat 30 percre hideg vízbe áztatom (erre azért van szükség, mert különben a forró sütőben megégne. De ha nincs időm akkor a nyársak végét, amit nem fed majd hús, betekerem egy kis darab alufóliába). A csirkemelleket kb. 2-3 cm vékony hosszú csíkokra vágom és harmónikaszerűen a pálcikákra húzom (az a tapasztalatom, hogy egy csirkemellfiléből öt nyárs jön ki). Összekeverem a pác hozzávalóit: az egész apróra vágott fokhagymát, gyömbért, citromfüvet, olajat, sherry-t és kecap manis-t (vagy szójaszószt és mézet) Ráöntöm a húsra és min. 20 percig pácolom (akár előző este is előkészíthető). A pác egyébként lehet bármi más is, akár csak sima olaj és fokhagyma vagy egy kis hagyma, szóval ami úgy épp van otthon. A nyársakat egy alufóliával bélelt tepsire helyezem és 15 percig sütöm. Ezalatt elkészítem a mogyorószószt: a kókusztejet felmelegítem és belekeverem a currypasztát. Amikor a fúszerpaszta feloldódott, beleteszem a mogyoróvajat és krémesre keverem. Hozzáadom a halszószt és a tamarindlét (a tamarindsűrítményt, ami ázsiai boltokban kapható, beáztatom kb. 1 dl forró vízbe és a savanyú levét használom. Ha nincs, akkor lime, vagy citrom is megteszi). A nyársakat a szósszal tálalom. Basmati, vagy jázmin rizs, vagy rizstésza illik hozzá, amire friss koriandert szórok.
Mauthner Zsófi receptje
♥ kecap manis (édes szójaszósz, ázsiai boltokban kapható. Ha nincs, szójaszósz és méz keverékével helyettesíthető).
♥ Bambusznyársakból fejenként 5-öt számolok
1. A csirkemellet vékonyra szeleteljük, és beszórjuk sült csirke fűszersóval. 2. Alufóliára fektetünk egy szelet bacont, ráteszünk egy csirkemellet, megkenjük Piros Arannyal, m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított csirkét feldaraboljuk. A lisztet a fűszerekkel és az apróra vágott foghagymával összekeverjük. A csirkedarabokat beleforgatjuk, kiolajozott tepsibe egymás mellé ren...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: KözepesMegpirítom olajon a csíkozott csirkemellet, fűszerezem., mellészórom a felkarikázott újhagymát, és teszek rá Teriyaki szószt, fűszerezem. A rotyogó csirkét meglocsolom a mézzel, é...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA hagymát és a gombát vágd apró kockákra, majd egy kevés kókuszzsíron pirítsd meg először a hagymát, majd add hozzá a gombát. Addig süsd, míg elfő a leve. Közben reszeld le a sa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű