40 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2 kk. só
0.5 kocka friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 dl olaj
1.5 dl tej
1.5 dl víz
Kenyérsütőgépben megkelesztjük a tésztát. Kicsit átgyúrjuk, majd 12 db. egyenlő részre vágjuk.
Egyesével kinyújtjuk ovális lapokká, kb. 3 mm vastagra és a rövidebb oldaláról feltekerjük. Letakarjuk őket a lisztezett deszkán és 45 percig kelesztjük.
Egy 4 literes lábasban vizet forralunk, a 4 liter vízhez 1 kk. cukrot teszünk. A cukortól lesz szép, barna a kifli.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Amikor a víz majdnem forr, akkor egyesével beletesszük a kifliket.
Nem süllyed le, hanem a víz tetején úszik, ezért a lapáttal kicsit lenyomjuk a víz alá, kb. 6 másodpercre. Utána kivesszük és rögtön sütőpapíros tepsire tesszük.
200°-on 25 percig sütjük.
Érdemes figyelni a sütésnél, mert gyorsan megpirul.
A főzéshez: 1 liter víz fél csomag szódabikarbóna 1 evőkanál cukor Lekenéshez: 1 felvert tojás nagy szemű tengeri só
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, és hozzá adjuk az élesztőt. Így hagyjuk letakarva kb 10-15 percig. 2. Mikor szép habos már, hozzá adjuk a tojást és az átszitált liszte...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKeverjük össze külön edényben a száraz és folyékony hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és gyúrjuk össze. Pihentessük öt percig. Gyúrjuk át a tésztát kevés kenyér lisztkever...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÉlesztőt felfuttatom, a lisztet, zsírt, tojást, kb. 5 dkg sajtot, sót tálba rakom, a tejes élesztővel alaposan összegyúrom, dagasztom, meleg helyen kelesztem. Ha megkelt, kettévála...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz