menu

Családireceptkönyv.hu

Francia briós


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
3 dkg élesztő (friss)
csipet só (6 g)
1 tojás "L"
2,2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom héja
A kenéshez
1 tojás "M"

Elkészítés:


A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a formákat.
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem.
Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima
felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába! Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük. Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén.
Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki. A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva. A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük. Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket. Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, ollóval 3 helyen becsipkedjük a peremüket.
Az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tálaljuk.

Francia briós

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar EXTRA  GYORS  ZSEMLE
EXTRA GYORS ZSEMLE

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a cukorral simára keverjük. Felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval egy tálban, a közepébe mélyedést készítünk. Beleö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gyuszi
Túrós,kelt rétes
Túrós,kelt rétes

Az élesztőt 1 dl langyos ,cukros tejben felfuttatjuk A megkelt élesztővel és a többi hozzávalókból gyenge tésztát dagasztunk. Két cipóba gyúrjuk ki. Langyos zsírral megkenjük és...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csavart szendvics tészta
Csavart szendvics tészta

Az tésztát összegyúrod..ehhez nem kell profi szakácsnak lenned... Papirból kúpokat készítesz, ahogy a képen van.. és bevonod alufóliával, és tészta hengereket rátekered.. A felver...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Foszlós kalács
Foszlós kalács

A szoba hőmérsékletű hozzávalókat robotgépbe tesszük és alaposan kidagasztjuk, amíg fényes és ruganyos tésztát kapunk - kb. 15 perc. Kézzel is dagaszthatjuk, ilyenkor az élesztőt k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk