50 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
3 dkg élesztő (friss)
csipet só (6 g)
1 tojás "L"
2,2 dl tej
1 cs. vaníliás cukor
1 citrom héja
A kenéshez
1 tojás "M"
A sütőt 180 C-ra előmelegítjük, és kivajazunk, kilisztezünk vékonyan a formákat.
Az összes összetevőt mérjük ki egy üstbe úgy, hogy az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval és a cukorral sem.
Ezután gyúrjuk teljesen simára a tésztát. Ha a dagasztás kétharmadánál azt látjuk, hogy a tésztának nem tudunk sima
felületet adni, mert foszlik, szakad, kevés tejet dagasszunk még a tésztába! Ezután takarjuk le a tésztát nedves ruhával, és 30 percig pihentessük. Sodorjunk vastag hengert a tésztából lisztezett asztalon, majd osszuk 10 egyenlő részre - 8 darab briós esetén.
Az így kapott darabokat gömbölyítsük ki. A kigömbölyített tésztákból 8 darabot tegyünk a kivajazott briósformákba, és pihentessük őket fél órán át nedves ronggyal letakarva. A meghagyott 2 db tésztát az előbbi módon sodorjuk hengerré, majd osszuk 4 egyenlő részre mindegyiket. Ezzel 8 db kis tésztát kaptunk. Ezeket is gömbölyítsük ki, majd takarjuk le őket, és pihentessük. Ha a formába tett tészták eleget pihentek, vegyük elő a 8 db kicsi tésztagolyót, és formázzunk belőlük hosszú szárú cseppeket. Mártsuk lisztbe mutatóujjunkat, majd a formába tett tészták közepébe fúrjunk mély, széles lyukakat.
A csepp alakú tésztákat száruknál fogva egy ujjal tömködjük bele a kivájt lyukakba. Az így kapott briósokat ismét nedves konyharuha alatt pihentetjük 30 percen át. Ha kellően megkeltek a briósok, tojással lekenjük őket, ollóval 3 helyen becsipkedjük a peremüket.
Az előmelegített 180 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Vegyük ki a formából a briósokat, és teavajjal, dzsemmel, tálaljuk.
A langyos tejbe tegyük bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Közben egy tálba mérjük ki a lisztet, tegyük bele a többi hozzávalót (joghurt, só, olívaolaj, 1 tojás),...
Elkészítési idő:Az egészet összegyúrom, ha igényli a tészta teszek még hozzá vizet, zsírt. Ujjnyi hosszú rudakat formázok belőle és szép barnásra sütöm. Légkeverésesen 160-180 körül Én:cukkini...
Elkészítési idő:A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, beleszórjuk a sót és jól összekeverjük. Az élesztőt a cukorral felfuttatjuk 1,5 dl langyos, de nem forró tejben, majd a...
Elkészítési idő: 180 percA hozzávalókat jól kidagasztom, pihentetem 1 órát. Kicsit átgyúrom, majd kb. 8-10 dkg-os bucikat formálok belőle. Vékonyan olajozott sütőlapra vagy sütőpapírra rakom. Ha kiflif...
Elkészítési idő: