♥ SZIRUP:
3 pohár cukor
3 pohár víz
2-3 evőkanál rózsavíz
1 csipet só
1 evőkanál lime- vagy citromlé
♥ TÉSZTA:
1 dl joghurt
20 dkg vaj
1/2 dl olaj
1 tojás
1/2 pohár cukor
1/2 pohár búzadara
1 csomag sütőpor (12 g)
kb. 4 pohár liszt
♥ TETEJÉRE:
1 tojássárgája
egész törökmogyoró vagy mandula vagy dió
darált mandula vagy aprított dió vagy kókuszreszelék
Először a szirupot készítjük el. Ehhez a cukrot a vízzel és a többi hozzávalóval együtt felforraljuk, majd forrástól számítva 3 percig főzzük. Hideg helyen hagyjuk kihűlni.
A joghurtot a tojással, az olvasztott (de már nem forró) vajjal, az olajjal és a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tojást és a darát, majd alaposan elkeverjük. Ezután rászórjuk a sütőport, és fokozatosan adagolva beledolgozunk annyi lisztet, hogy puha, könnyen kezelhető, az edény falától elváló tésztát kapjunk.
Enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtjuk. (Egyszerűbb egyszerre csak a tészta felével dolgozni.) Kis pohárral vagy pogácsaszaggatóval 6 cm-es korongokat szaggatunk. A korongok felének közepébe (akár egy kupakkal) kb. 3 cm-es lyukat szúrunk. Kiolajozott sütőtepsire rendezzük őket, alulra a teli köröket, rájuk egy-egy lyukas korongot. Megkenjük őket tojássárgájával, közepükbe 3-3 hántolt törökmogyorót helyezünk.
Előmelegített 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve azonnal meglocsoljuk a süteményt a sziruppal. 5 percig hagyjuk őket dagadni, majd tálcára szedjük, megszórjuk kevés darált mandulával, dióval vagy kókuszreszelékkel, és fogyasztásig hideg helyen tároljuk.
A piskótához a tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig). Majd hozzászitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét, de ezt már a robotgép/mixer alacsonyabb fokozatán keve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához A tojás sárgáját elkeverjük a cukorral fehéredésig ,lassan bele keverünk 5 kanál vizet és a többi hozzá valókat utoljára pedig a -a tojások fehérjét felverjük a 5 k...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Közepes1. A tésztához a margarint kikavarjuk a cukorral, egyenként hozzáadjuk a tojásokat jól kikavarjuk, hozzátesszük a szitált kakaóport, a sütőporral elvegyített lisztet. 2. Jól ös...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKemény habot verünk a tojásfehérjékből a cukor felével. A tojások sárgáját habosra keverjük a vízzel, a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, végül több adagban hozzáforgatjuk a...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű