Családireceptkönyv.hu

Kacsa bourguignon


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1,5 kg kacsahús
4 dl száraz, jófajta fehérbor (pl.badacsonyi olaszrizling)
1 kis csokor friss kakukkfű
pár szál sárgarépa
fehérrépa és paszternák
fél fej zellergumó
50 dkg apró barna csiperkegomba
1 ujjnyi szelet (kb 10 dkg) füstölt szalonna
30 dkg egészen apró salottahagyma
4 gerezd fokhagyma
2 dl kacsahúsleves
vaj és kevés liszt a húsok átsütéséhez
só, frissen őrölt bors

Elkészítés:


A húsokat megmosom, az apró salottát megtisztítom, a fokhagymát tisztítás után felaprítom, a megtisztított zellert, fehérrépát, paszternákot és sárgarépát 2 cm-es darabokra aprítom, a nagyobb gombákat félbevágom.

Egy nagy tálba teszem a húsdarabokat, bőkezűen tekerek rájuk borsot, megszórom a liszttel és jól összekeverem. Kisebb adagokban kisütöm egy méretes serpenyőben, vajon. Mindig csak annyi húst teszek a serpenyőbe, amennyi egy rétegben, kényelmesen elfér, mert pirulnia kell, nem párolódnia. A szalonnát előbb vékony csíkokra, majd kis kockákra vágom és egy kicsi átsütöm abban a serpenyőben amiben a húskockák pirultak. Hozzáadom a salottát, a sárgarépát, fehérrépát, zellert és az egészet egy kicsit átpirítom. Rászórom az aprított fokhagymát, végül a gombát és amikor megérzem a fokhagyma illatát, öntök rá egy kevés bort, ezzel feloldom a serpenyő aljáról az ízes pörcöket, majd az egészet, a hússal együtt belezúdítom egy fedeles, vastag falú öntöttvas, vagy egy fedeles, méretes cserép edénybe.

Sózom, rászórom a kakukkfüvet és a babérlevelet, ráöntöm a bort meg a kacsahúslevest és letakarom: előbb sütőpapírral – így nem szökik a gőz – majd az edény tetejével. 150 fokon 3-4 órát párolom a sütőben, időnként megnézem a hús elkészülési fokát, ha elfőné a levét húslevessel vagy kevés borral pótolom. Amíg a hús megpuhul, a leve szépen besűrűsödik, a zöldségek szinte karamellizálódnak. Van olyan jó, mint a marhahúsos változat!
Krumplipürével illik hozzá.

Kacsa bourguignon

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anita
Bundában sült csirke és bodza virág eper lekvár salá
Bundában sült csirke és bodza virág eper lekvár salá

20 dkg csirkemellet hosszában csíkokra vágunk. A sós palacsintamasszát egy evőkanál törött borssal és egy kanál apróra vágott citromfűvel ízesítjük. A csíkokra vágott húst félig me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar bakonyi csirkecomb
bakonyi csirkecomb

A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük és bedörzsöljük sóval, borssal. A hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, nem túl vékonyra felszel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rozmaringos csirkecombok velük sült őszi zöldségekke
Rozmaringos csirkecombok velük sült őszi zöldségekke

A sütőt bekapcsoltam 230 fokra és légkeveréses funkcióra. A csirkecombokat megmostam, szárazra töröltem, tepsibe helyeztem. Alaposan sóztam, borsoztam, megkentem olívaolajjal. Alu...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Furmintos csirke
Furmintos csirke

A csirkét sóval, kakukkfűvel, rozmaringgal olívaolajjal fűszerezem, egy éjszakát pihenni hagyom. Olívaolajon, a csirke mindkét oldalát megpirítom, majd az apróra vágott vöröshagymá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk