400 g liszt
1,5 kk élesztő
3/4 kk szódabikarbóna
1 csipet só
1 kk gyömbér (por)
1,5 kk fahéj
1/4 kk mézeskalács fűszer por
125 g vaj
90 g barna cukor
125 g melasz (helyett méz)
1 tojás
2 kk vanília kivonat
Eszközök:
emberke kiszúró
étkezési decor toll
Minden por alakú hozzávalót (KIVÉVE A CUKROT) keverj össze, majd tedd félre.
Másik edényben a lágy vajat keved el alaposan először a cukorral, majd add hozzá a tojást és addig keverd, míg a massza homogénné válik. Ekkor tedd hozzá a por alakú hozzávalók egy kis részét, alaposan dolgozd el apránként beleadagolva az egészet. A munkát kézzel fejezd be. Ha a keverék ragad a kéázhez, akkor adj hozzá annyi lisztet, hogy ne ragadjon. Ez a tészta hűtőben 4 napig tárolható, ha nem lehet mindet megsütni)
Lisztezett deszkán nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, szaggasd ki a formákat és tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 8-10 perc alatt készure sülnek. Ha puha süteményt szeretnéál, azonnal vedd ki a sütőből a tésztát, mikor a szélei elkezdenek színeződni. Ha keményebb, száraz süteményt szretnél, hagyd jól megbarnulni. Ez esetben a gyömbér íze kevésbé érezhető, de így is nagyon finom. Hagyd kihűlni, azután díszítheted.
Díszíteni csak a kihűlt süteményt szabad. Ha cukormázzal díszíted, a száradáshoz legalább 48 óra szükséges.
A lisztet, a porcukrot és a sót összekeverjük egy nagy tálban majd egy nagylyukú sajtreszelőn belereszeljük a margarint, és elmorzsoljuk (mintha kezet mosnánk, olyan mozdulatokkal)...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEgy fazékban, hideg vízben feltesszük a csontot főni. Amikor a víz felhabosodott, a csontot kivesszük, leöblítjük, majd tiszta vízben újra feltesszük főni. Körülbelül 4 liter vízze...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral, majd a tejföllel elkeverjük, hozzáadjuk a rumot, végül a sütőporos liszttel és egy csipet sóval összegyúrjuk. Ha túl lágy lenne, még adhatunk hozzá lisztet,...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz• Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni. • Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és leh...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű