15 dkg dió
15 dkg nádcukor
2 tojás
8 dkg olvasztott vaj
1 vaníliarúd kikapart magja
1 púpozott mokkáskanál őrölt gyömbér
1 púpozott mokkáskanál őrölt szerecsendió
1 púpozott mokkáskanál őrölt fehérbors
1 púpozott mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
3 érett, barnuló banán
1 tábla csoki
15 dkg sima liszt
8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 csipet só
1 csom. sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
OPCIONÁLIS:
kandírozott gyümölcs
A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket. Gyorsan elkeverünk mindent, beledobjuk a 3 megpucolt puha banánt és addig keverjük, amíg a massza homogén lesz. Alacsony fokozaton dolgozva hozzáadjuk a kétféle lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül spatulával a masszához keverjük a durvára aprított, pirított diót is. A masszát az előkészített formába öntjük és 30-35 percig sütjük. Szúrópróbát végzünk, ha a tészta nem tapad,
kivesszük és 10 percig a formában hagyjuk. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.
FŐTT SONKA: Előkészítés: A hagyományos módon készült füstölt sonkát főzés előtt áztassuk be hideg vízbe pár órára, így a túlzott sómennyiség leázik. A gyors pácolt sonkát nem...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. For the cake, place all the dried fruit, including the cherries, into a large mixing bowl, pour over the brandy and stir in the orange zest. Cover with clingfilm and leave to so...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA serpenyőt közepes erősségen, 1 evőkanál olajjal felforrósítjuk, majd belerakosgatunk 1 citromot vékony szeletekre vágva. Oldalanként 2-3 percig pirítjuk, amíg itt-ott aranybarna...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA tésztához felfuttatjuk az élesztőt cukros tejben (1/2 dl), majd beletesszük a tészta többi alapanyagát és könnyen nyújtható tésztát készítünk. A diót, a cukrot, vaníliás cukrot,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű