menu

Családireceptkönyv.hu

Mézeskalács ház (Rozi receptje)


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


♥ TÉSZTA:
1 kg liszt
20 dkg porcukor
30 g szódabikarbóna
2 csomag mézeskalács fűszerkeverék
50 dkg méz
12 dkg vaj
4 nagyobb tojás
♥ ÍRÓKA:
1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukrot számítunk, a tojásméretétől függően.
1 teáskanál étkezési keményítő
1 mokkáskanál citromlé vagy ecet
♥ SABLON
megadott méretek szerint rajzolva, kivágva

Elkészítés:


Az átszitált lisztet, porcukrot, fűszerkeveréket, szódabikarbónát egy tálban összekeverjük.
A vajat és a mézet vízgőz fölött összeolvasztjuk, majd a lisztes keverékhez öntjük és elkeverjük, végül hozzáadjuk a felvert tojásokat, és jól kidolgozzuk. Folpackba csomagoljuk és pár órát de, legjobb, ha egy éjszakára pihenni hagyjuk.

Mikor dolgozni akarunk vele, jól átgyúrjuk, két részre vágjuk, könnyebben lehet dolgozni kisebb adagokkal.
Lisztezett sütőpapíron 3 mm vastagságúra kinyújtom, ráteszem a kartonpapírból kivágott sablont, és éles késsel kivágom így az egész házikó elemeit. Azért jó a sütőpapíron kivágni, mert rakosgatás közben nem deformálódnak el. A sütőpapírral együtt teszem tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben, 7-8 perc alatt megsütöm.Másnapig hagyom pihenni, azután írókázom meg a ház elemeit és száradás után állítom össze.

♥ ÍRÓKA:
1 tojásfehérjéhez 15-20 dkg porcukrot számítunk, a tojásméretétől függően.
1 teáskanál étkezési keményítő és egy mokkáskanál citromlé vagy ecet.

A tojásfehérjéből nem kemény habot verünk, lassan hozzáadagolva a porcukrot, keményítőt és a citromlevet. Akkor jó, ha már a habverőről nem folyik le. Habzsákba töltjük, ami megmarad zárt edénybe, tesszük, különben hamar megszárad.

Egy házikó írókázásához 2 tojásfehérjére van szükség, attól függ mennyire, szeretnénk beírni vagy mázzal bevonni. Ha nagyobb felületet akarunk bevonni, az írókamázat kevés vízzel hígítjuk.

Miután megszáradtak lehet összeállítani, újra két tojásfehérjéből és porcukorból, most keményebb habot verünk és a házelem széleire jó vastagon csíkot húzunk és illesszük hozzá sorra az elemeket.

Hogy még hangulatosabbá tegyük a házikónkat, az ablakokra cukorkából üvegutánzatot készítünk.
Kemény cukorkákat egymástól távol, egy megolajozott sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk, 150 fokos sütőben pár perc alatt megolvasztunk.(nem jó mikróban olvasztani, mert a közepe hamarabb megolvad, és az megég, amíg a többi megolvad)
Mikor szépen elterült, kivesszük a sütőből, amikor kezd megkötni, hideg vízbe mártott késsel megfelelő méretűre vágjuk, majd a ragasztáshoz készített tojáshabbal belülről az ablak mentén hozzáragasztjuk, összeállítás előtt.


Ebből az adagból két házikó készült, talpazattal együtt.

♥ Sablon a házikóhoz.
Az eleje és a hátsó része, magasság 11 cm, a fenti slég része 10 cm.
Az oldalak hossza 20 cm, magassága 11 cm. 2 db-ot kell készíteni.
Tető 24 cm és 12 cm. ebből is 2 db
Kémény 1,5 cm széles minden db. magassága a hoszabbik oldalon 7 és 5 cm. (4 db)

Mézeskalács ház (Rozi receptje)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Húsvéti sonka főzése
Húsvéti sonka főzése

A sonka főzésénél néhány dologra oda kell figyelnünk. Egész darabot csak nagy család számára főzünk, de ez az eljárás darabolt sonkához és füstölt tarjához is használható. A hag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Márti
A klasszikus mákos guba
A klasszikus mákos guba

A kifliket hagyd egy kicsit megszikkadni. A tejet melegítsd fel. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez. Ne hagyd felfőni! Keverd bele a vaníliás cukrot is. A...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes krémes
Mézes krémes

A hozzávalókat egy lábasba mérjük, és elkezdjük melegíteni. Folyamatosan kevergetjük, vigyázzunk, nehogy odaégjen. Akkor van készen, ha karamellizálódik, és szép aranybarna színt k...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Bejgli
Bejgli

A tésztához összemorzsoljuk a lisztet és a vajat. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorszoljuk az élesztőt, majd felfuttajuk. Belekeverünk 2 tojást, majd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk