menu

Családireceptkönyv.hu

... és még egy beigli...


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
csipet só
10 dkg zsír
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)

A diós töltelékhez:
15 dkg darált dió
0,8 dl tej (80 ml)
8 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
1 evőkanál rum (elhagyható)

A mákos töltelékhez:
15 dkg darált mák
0,8 dl tej (80 ml)
8 dkg kristálycukor
1 alma

+ a tetejére 1 tojás

Elkészítés:


1. A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet egy lábasban, közben jól elkeverjük benne a cukrot. Majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az előzőleg megmosott és rumba áztatott mazsolát, a citrom héját és a darált diót - összekeverjük és félre tesszük.
2. A mákos töltelékhez is felforrósítjuk a tejet, közben jól elkeverjük benne a cukrot, majd elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot és a meghámozott, reszelt almát - összekeverjük és félre tesszük.
3. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, a porcukrot, a reszelt citrom héját, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet, vagy ha kicsit ragacsos, akkor adjunk hozzá pici lisztet.) Nem kell pihentetni és keleszteni!
4. A tésztát két egyenlő gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 30x40 cm-es téglalapra (kivételesen nem lisztezzük be a gyúrótáblát a tésztanyújtáshoz!), egyenletesen megkenjük a diós töltelékkel a kinyújtott tésztát (a felső részénél 2 cm részt kihagyunk, nem teszünk tölteléket, hogy feltekerés közben ne jöjjön ki a töltelék és könnyen össze lehessen tekereni). A tészta két végét felhajtjuk a töltelékre (lásd az alsó képen), majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire tesszük. (A hajtás rész alulra kerüljön.)
5. A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal: kinyújtjuk a tésztát téglalapra, megkenjük a mákos töltelékkel egyenletesen, feltekerjük ugyanolyan módon és a sütőpapíros tepsire tesszük a diós bejgli mellé. Egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben kelni fognak.
6. Lekenjük a bejgliket a tojás sárgájával, majd a tepsivel együtt betesszük a hűtőbe kb. 40-45 percre. Amikor megszáradt a tojássárgája a bejglin, lekenjük a tojások fehérjével is, majd visszatesszük a hűtőbe kb. 30 percre.
7. Ha megszáradt a tojások fehérje is a tészta tetején, akkor jó mélyen megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel (vagy tiszta fogpiszkálóval) a két oldalán is és a tetején is, hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedjen szét.
8. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) Ne süssük túl!

...  és  még  egy  beigli...

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Duna hullám kuglóf
Duna hullám kuglóf

A sütőt előmelegítjük 180 fokra alsó-felső mód, légkeverés nélkül és a kuglóf formát alaposan kivajazzuk és kilisztezzük. A meggyet lecsepegtetjük egy szűrőben. Közepes méretű kev...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Sajtos vendégvárók kápialekvárral
Sajtos vendégvárók kápialekvárral

Kecskesajtos crostini: A bagett szeleteket meglocsoljuk olívaolajjal és megkenjük a paprikalekvárral. A kecskesajtot szeletekre vágjuk a bagettekre tesszük, megszórjuk fekete szezá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Rita
Oreo trüffel
Oreo trüffel

A kekszeket ledaráljuk (krémestől mindenestől). Összegyúrjuk a krémsajttal, és a masszából golyókat formázunk. A fehér csokit megolvasztjuk, és bevonjuk vele a trüffeleket. Kek...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bejgli
Bejgli

A lisztet, vajat és a porcukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis tejben a cukorral, majd hozzáadjuk a lsizthez. Beletesszük a tojást, a sót, és összegyúrjuk. A tészt...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk