Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Borbás M. zserbója


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt

10 dkg porcukor

15 dkg zsír

1 merőkanál tej (másfél deci)

2 dkg élesztő

2 tojássárgája

2 késhegynyi szódabikarbóna



A töltelékhez

30 dkg darált dió

30 dkg porcukor

1 citrom lereszelt héja

baracklekvár



A mázhoz

3 kanál kakaó

3 kanál porcukor

3 kanál forró víz

4 csepp olaj

Elkészítés:


A lisztet és a porcukrot egy tálba öntjük, összekeverjük és alaposan elmorzsoljuk benne a zsírt. Ettől lesz a tészta jó porhanyós. Ha nem morzsoljuk jól el zsírt a liszttel, akkor gumis lesz a tésztánk. Hozzáadjuk a 2 tojássárgáját, a langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatott élesztőt és a csipet szódabikarbónát. A tésztát jól kidolgozzuk és 3 részre osztjuk. Lisztezett nyújtódeszkán 3 vékony lapot nyújtunk belőlük. Az első lapot beletesszük az előzőleg kizsírozott, kilisztezett tepsibe. A darált diót összekeverjük a porcukorral és a citrom lereszelt héjával. A tésztát először vékonyan megkenjük a baracklekvárral, majd egyenletesen megszórjuk a cukros dió felével. Ugyanígy töltjük meg a következő lapot is, végül a harmadik lapot a tetejére tesszük. Villával több helyen is megszurkáljuk a tésztánkat, majd letakarva 1 órát pihentetjük sütés előtt. Lassú tűzön sütjük, 175 fokon körülbelül 40-45 percig. Amikor kivettük a sütőből, megvárjuk, amíg langyosra hűl, csak akkor vonjuk be a csokimázzal.

A 3 evőkanál kakaót a forró vízzel és a porcukorral alaposan kikeverjük. Csöppentünk bele 4 csepp olajat, ettől lesz szép fényes a máz, és egyenletesen a tészta tetejére simítjuk.

Borbás M. zserbója

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tejszínes hópelyhek
Tejszínes hópelyhek

A puha vajat és a porcukrot elkezdjük habosítani, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és az egész tojást. A lisztbe belekeverjük a pudingport, szódabikarbónát, sót és hozzákeverjük a...

Elkészítési idő: 30 min
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: lilia113
Karácsonyi svéd sütemény (Pepperkakor)
Karácsonyi svéd sütemény (Pepperkakor)

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Zsuzsa
Mézes krémes
Mézes krémes

A tésztához valókat a szárazanyagok kivételével összekeverem és gőz felett 15 percig főzöm. Még forrón összekeverem a szárazanyagokkal és még melegen 4 lapot nyújtok belőle, amit a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Taco fűszeres sertéscsíkokkal, avokádóval
Taco fűszeres sertéscsíkokkal, avokádóval

A tépett sertéshús főzésével kezdjük: a lapockát kb. 6x4cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, a húsdarabokat sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalukon kör...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk