♥ TÉSZTA
25 dkg darált dió
25 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
♥ TOJÁSHAB:
2 db tojásfehérje (nagy)
25 dkg porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő (el is hagyható)
1/2 teáskanál ecet (10%-os)
A darált diót összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, és a reszelt citromhéjjal, majd hozzáadjuk a villával felvert tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. (Közben, ha nagyon ragadna a kezünkhöz, akkor szórjuk meg kevés liszttel, és úgy gyúrjuk tovább.)
Ezután liszttel alaposan megszórt felületen kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk (jól lisztezzük meg a felületet, mert különben nyújtás közben leragad, és nehezen tudjuk majd felszedni), majd megkenjük a tojáshabbal.
A tojáshabhoz egy keverőtálba tálba tesszük a porcukrot, hozzáadjuk a tojásfehérjét, és jó habosra keverjük. Ezután állandó keverés mellett, hozzáadjuk először az ecetet, majd az étkezési keményítőt, és további 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk. (Legyünk kitartóak, mert jó néhány percig kell keverni, hogy kellően sűrű habot kapjunk.)
A habot az előzőleg vékonyra nyújtott diós tészta tetejére egyenletesen rákenjük, majd éles késsel vagy derelyevágóval ízlés szerint felszeleteljük.
Ezután egy késsel óvatosan alányúlva, a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük - egymástól kicsit távolabb.Előmelegített sütőbe tesszük, majd alacsony hőmérsékleten szárítjuk (nem sütjük!) kb. 20-25 percig. (Én légkeverésnél 90 fokon, 20 percig szárítottam.)
Ezután a sütőből kivesszük, és pár percig a tepsin hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük és egészen kihűtjük. Pár perc után, késsel alányúlva, óvatosan leválasztjuk a sütőpapírról.
A teljesen kihűlt süteményt fogyaszthatjuk azonnal, de száraz, hűvös helyen hosszabb ideig eltartható .
Egy lábasba öntjük a vizet, és a cukrot. a mézet is a lábasba öntjük Amíg Mami összefőzi a lábas tartalmát, addig KisCsaj és KisSrác kiválasztja a formákat A lisztet egy...
Elkészítési idő:Ezeket góz felett kihabosítjuk, majd ha levettük belekeverünk 65dkg lisztet. 3 egyfoma cipót formázunk(nekem nagy sütőlemezem van),és eggyesével nyújtjuk és a sütőlap alján sütjük...
Elkészítési idő: 1ora