300 g liszt
125 g cukor
100 g vaj
1 tojás
fűszerek tetszés szerint: (citromhéj, vanília, kakaó stb)
színes töltetlen cukorka több színben
A vajat a cukorral a robot üstjébe helyezzük és krémmé keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is, és kicsit keverjük.
Keverés közben beleszórjuk a lisztet, és tovább dolgoztatjuk a gépet, amíg a tészta összeáll. Ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá egy egész kis hideg vizet.
Cipót formálunk belőle, befóliázzuk és hűtőbe rakjuk 1/2-1 órára.
Ezalatt előkészítjük a cukorkákat. Szétválogatjuk színek szerint, majd ugyancsak színek szerint összetörjük ( mozsárban a legbiztonságosabb) és a finommá tört cukrokat színek szerint szétrakjuk.
A hűtési idő elteltével a cipót ketté vágjuk, azt a felét, amivel nem dolgozunk, visszarakjuk a hűtőbe.
A 1/2 cipót kissé átgyúrjuk, majd 2 sütőlap közt kinyújtjuk (3-5 mm vastagra) és egy nagyobb formával kiszúrjuk. Ennek a kiszúrt formának a közepét egy kis formával kiszúrjuk.
Ha a süteménnyel a fát szeretnénk díszíteni, akkor egy szívószállal lukat fúrunk a felfüggesztéshez.
Utoldó lépésben a formák közepén kiszúrt területet betöltjük a porrá tört cukorkával. Ügyeljünk arra, hogy a tésztára ne kerüljön a cukorka, csak a belő üres helyre. Bőven mérjük a cukrot.
180°-os előmelegített sütőbe tesszük kb. 10 percre.
Előző napi előkészületek: a libamellet megmossuk, leszárítjuk, megtűzdeljük fokhagymával, megszórjuk a pácfűszerekkel, megspricceljük olíva-olajjal és fóliába tekerve hagyjuk másna...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesElőmelegítjük a sütőt 180 fok-ra. 2. Mondanám, hogy az összes lap tésztáját egyben keverjük be, de nem mondom, mert a harmadik-negyedik lap már egészen más állagú lenne így, mi...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesTészta Melegítsük elő a sütőt 175°C hőmérsékletre. Keverjük össze a száraz hozzávalókat, a barna cukornak csak a felét adjuk hozzá. Keverjük össze a nedves alapanyagokat is, d...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA piskótához először felolvasztom a csokit a vajjal és a többi hozzávalóból piskótatésztát készítek, amit 160°C-on 20 perc alatt megsütök egy 24 cm átmérőjű tortakarikában. Hagyom...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Közepes