6 tojás
150 g liszt
150 g cukor
40 g kakaó
75 ml tej
meggybefőtt
1 kk fahéj
1 cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
50 g fekete csokoládé
50 cl habtejszín
1 cs. habfix
meggylikőr ( fakultatív)
A habtejszínt tegyük a frigóba, a felveréshez használt üstöt szintén.
A tojásokat törjük fel és válasszuk szét a fehérjét és sárgáját.
A cukrot a tojássárgával és a vaníliás cukorral elkeverjük, lehetőleg elektromos habverővel addig, amíg kivilágosodik és felhabosodik, majd hozzáadjuk a tejet.
Néhány másodpercig tovább keverjük, majd a kakaót adjuk a keverékhez. Most lassú fokozatra kapcsolva keverjük tovább.
A lisztbe belekeverjük a sütőport, majd 2 részletben a kakaós masszába öntjük és kézi erővel habverővel dolgozzuk össze. A második adag lisztet csak azután adjuk hozzá, mikor az előzőt teljesen összedolgoztuk.
Közben beleadunk 1 kk. őrölt fahéjat is.
Ezután felverjük a tojásfehérjét egy csipet sóval, vagy pár csepp cirtomlével. A tojásfehérje szobahőmérsékletű legyen, alacsony fordulatszámmal kezdjük, majd emeljük
és magas fordulatszámmal kemény habot verünk. Ezt a kemény habot óvatosan kanalanként a kakaós masszába forgatjuk a habverővel. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük a készítményt, és 180°-ra előmelegített sütőben sütjük kb 35 percig.
Ezalatt a tejszínhabot készítjük el.
Nagyon hideg tálba öntjük a szintén hideg habtejszínt, elkezdjük verni elektromos habverővel, majd fokozatosan állandó keverés közben hozzáadjuk az 50 g porcukrot és kevés vanília kivonatot.
Kemény habot kell vernünk, de NEM szabad túlkeverni, mert vaj lesz belőle. Hogy a tejszínhab még keményebb legyen, belekeverhetünk 2-3 evőkanál mascarpone-t a habverés után.
Ha elkészültünk a tejszínhabbal, visszatesszük a frigóba.
Ha kihűlt a sütemény tésztája, (kb 1/21 óra szükséges hozzá) felvágjuk 3 részre. Kezdésnél a legalsó részt kissé meglocsoljuk a meggybefőtt levével ( aki szeretné, meglocsolhatja kevés meggylikőrrel is)
majd egyenletesen rákenjük a szükséges tejszínhab réteget, ezután megszórjuk meggyel. A második réteg tortalapot ráhelyezzük, majd ezt a réteget is meglocsoljuk néhány evőkanál meggybefőtt lével, majd mint
előzőleg, megkenjük tejszínhabba, megrakjuk meggybefőttel és rátesszük a legfelső lapot.
A tetejére habzsákkal középről indulva szoros spirál alakban rányomjuk a tejszínhabot, majd krumplihámozóval a fekete csokoládéból csokiforgácsot vágunk rá. Körbe rakjuk meggybefőttel, frigóba tesszük és másnap tálaljuk.
A szokásos módon elkészítjük a fasírt masszát. A darált húshoz adjuk a vízbe vagy tejbe kissé megáztatott, és jól kinyomkodott zsemléket. Az apróra vágott vöröshagymát megdinszt...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűA recept szempontjából igencsak fontos az a tény, hogy a nyomdázós kekszekbe semmiképpen sem szabad sütőport, vagy más térfogatnövelő szert keverni! A tészta nem attól lesz omlós é...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesÖsszekeverjük a hozzávalókat és 30 percig hagyjuk hogy a búzadara megdagadjon,beszívja a tojást magába. Vizet forralunk sót teszünk bele és egy kis vegetáát,majd ha forr,evőkanáll...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Könnyű