♥TÉSZTA:
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj
♥FOKHAGYMÁS OLAJ:
5 gerezd fokhagyma
1 dl olaj
só
1 dl langyos víz
♥TÉSZTA:
Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk. Utána tetszőleges méretű gömbőcöket tépünk le a tésztából és egy olajozott tálcára tesszük őket és 5-10 percig állni hagyjuk. Nagyon fontos a sütésnél, hogy tényleg TŰZ forró bő olajban süssük. Általában az első darab mindig selejt (mint a palacsintánál, hisz ő a tesztalany. A gömbőcöket az olajos ujjbegyeinkkel kell kinyújtani, lehetőleg kör alakúra, úgy hogy ne szakadjon el és a forró olajba helyezni. Hipp-hopp megdagad a lángosunk, ha a megfelelő forróságú olajba ér. Ha nem elég forró az olaj, akkor lapos marad. 2 perc alatt aranybarnára sütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetjük.
♥FOKHAGYMÁS OLAJ:
A fokhagymákat fokhagyma nyomóval össze zúzzuk, majd összekeverjük az olajjal, a sóval és a vízzel.
Hűtőben állni hagyjuk egy fél órát, hogy összeérjenek az ízek.
Ebből a mennyiségből 11 db. 13-15 cm átmérőjű mini lángos készül.
Először is főzd meg a tojásokat. Ehhez forrástól számítva takaréklángon, fedő alatt 8 percig főzd őket. Közben vágd apróra (vagy reszeld le) a vöröshagymát, szintén apróra a petre...
Elkészítési idő:Ezt a két oldatot összeönteni és jó sokáig mixelni. Ha már nem darabos, kb. 3-4 l forró víz hozzá és ismét mixelni. Másnap, ha teljesen kihűlt, ismét mixelni. Lavórban szoktam...
Elkészítési idő:Egy magas falú edényt forró vízbe állítunk, és ebbe rakjuk az apróra vágott csalánt. Ha van régi mák darálónk, akkor használjuk bátran és pépesítsük a friss növényt. Én inkább a fr...
Elkészítési idő: