1 kg főtt bab (konzerv is lehet)
1 kg csont nélküli tarja
10 dkg füstölt szalonna
4 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 teáskanál barna cukor
1 kávéskanál kakukkfű
őrölt bors
só
A kis kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, és az ujjnyi szeletekre vágott tarja mindkét oldalát megpirítjuk rajta. Sózzuk, borsozzuk, majd kis vizet aláöntve, az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva, lefedve majdnem puhára pároljuk. Ezután a húst kivesszük, a visszamaradt zsiradékba beleszórjuk a cukrot, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, és addig kevergetjük, míg borostyános színt nem kap. Ráöntjük a babot kb. 2 dl főzővízzel együtt (a konzervet a levével). A kisebb kockákra vágott, lehúzott héjú paradicsommal, a reszelt fokhagymával és a kakukkfűvel ízesítjük, ha kell, adunk még hozzá sót és borsot is. Visszatesszük bele a tarját, és a legkisebb lángon, lefedve még 30 percig főzzük.
Friss kenyérrel tálaljuk.
♥ aki szereti, csilit vagy erős paprikát is tehet bele.
♥ A kakukkfű mellett oregánóval és bazsalikommal is fűszerezhetjük.
Elkészítése: Rántott karfiol: A karfiolt megmostam, rózsáira szedtem és sós vízben 10-15percig főztem. Amikor kihűlt sóztam és lisztbe, majd tojásba és végül morzsába forgattam. Fo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA palacsintatésztát összerakjuk és kisütjük, 12 db lesz kb. belőle. Kevés olajon megpirítjuk a kinyomott fokhagymát és rádobjuk a spenótot. Ha kicsit rottyan, hozzáöntjük a tejszí...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű--Dinszteljük meg kevés olajban a kockára vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a lereszelt répát majd hagyjuk kihűlni a megdinsztel zöldségeket. A burgonyát tisztítsuk meg és re...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: Közepes1. A burgonyát egy nagy fazék sós vízben puhára főzzük. Ha kicsit kihűlt vékonyan meghámozzuk és finomra törjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. 2. A morzsához egy nagy serpenyőben fe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű