250 g liszt,
250 g nádcukor,
140 g puha vaj,
3 g sütőpor
1 csipet só,
10 g fahéj,
10 g fűszerkeverék (2 rész őrölt szegfűszeg, 1 rész őrölt fehérbors, 1 rész őrölt gyömbér),
4 cl víz (amennyit felvesz)
a vajat habosítsuk ki a cukorral, majd keverjük el a többi ho...zzávalóval és gyúrjuk egyneművé. Az összeállt tésztát pihentessük hűtőben legalább egy óráig (érdemes kilapítva betenni, így hamarabb hűl), de akár egy egész éjszakára is.
A pihentetés végéhez közeledve melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
A lehűtött tésztát nyújtsuk kb. 2-3 mm vékonyra, tradicionális spekulatius hengerrel formázzuk meg a kekszeket és süssük 10-12 percig.
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, cukrot, majd belemorzsoljuk a zsiradékot (az eredeti recept szerint zsírral készül, így sokkal omlósabb, de ha v...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lencsét előző este átválogatjuk és beáztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, majd bőséges, tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva leöntjük róla a főző...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gesztenyemasszához 10 dkg porcukrot, egy vaníliás cukrot, kevés rumot öntünk, és alaposan összegyúrjuk. A porcukor másik felét egy egész tojással olvadásig főzünk, egy kanálnyi r...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón átdaráljuk. 25 deka lisztet a hájjal és az ecettel összedolgozunk, majd hűtőbe tesszük. A maradék lisztet és a két tojássárgáját a sóval és...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű