1 közepes csirke (kb 1.5-2 kg)
1 citrom
1 fej fokhagyma
1 kocka vaj
Fél tk durva tengeri só
2 szál rozmaring levelei
1 kg krumpli
15 dkg bacon szalonna kocka (vagy pancetta)
2 dl fehérbor
A krumplit kb 1 centi vastag szeletekre felvágjuk, majd hideg vízben felforraljuk. 5 percig rotyogtatjuk, lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk. A fokhagymát gerezdekre bontjuk, megpucoljuk, majd egy aprítógépben durván összeturmixoljuk a rozmaring levelekkel. A citrom héját zöldségpucolóval lehámozzuk, majd a vajjal és sóval a fokhagymához adjuk. Durva pasztává turmixoljuk, és őrölt borssal kiegészítjük.
A pasztával a bőr alatt bekenjük a csirkét – a mellkas és hát alatt, továbbá a combok és szárnyak mentén.
A citromot negyedeljük, ezeket a csirke üregébe tesszük.
A kihűlt krumpli szeletekkel és a szalonna darabokkal rétegesen kibélelünk egy nagy tepsit.
A csirkét a krumplira helyezzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 20 percig sütjük, majd lelocsoljuk a borral.
Kb másfél órán át szép barnára sütjük – akkor jó, amikor tiszta lé folyik a combokból, és a krumpli puha.
Tálalás előtt a csirkét 10 percig pihentetjü
♥ Ha hamar megbarnul a csirke bőre, fedjük le fóliával, amit az utolsó 15 percre vegyünk le!
Mosd meg, és vágd kb. 6×6 centiméteres nagy kockákra a húst. Forgasd bele a zsírban elkevert zúzott fokhagymából, fűszerpaprikából és majorannából álló pácba, és tedd félre kicsit....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben a lekapargatott és hosszában félbevágott sárgarépákat ferdén 1/2 cm vastagra szeleteljük. A megtisztított hagymát félbe-, majd csíkokra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csirkemellet felszeleteljük, a karajjal együtt kiklopfoljuk. 2. Egy tepsi alját kevés olajjal kikenjük, ide sorakoztatjuk a sóval és borssal fűszerezett hússzeleteket....
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz8 – 10 db csirkecombot sózzunk be, majd kb. 15 – 20 dkg trappista sajtot dugdossunk a bőre alá. Rakjuk be őket egy kis tepsibe, és kb. egy fél liter tejet öntsünk alá. Alufólia ala...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű