2 közepes fej vöröshagyma
800 g marhalábszár
3 evőkanál sertészsír
3 evőkanál fűszerpaprika
1 csapott teáskanál só
víz
feketebors (őrölt)
1 teáskanál római kömény - egész
1 db paprika - TV
1 db paradicsom (nagyobb)
2 gerezd fokhagyma
Az alapanyagokat készítsük elő. A vöröshagymát aprítsuk fel, a húst pedig nagyjából 2x2 cm-es kockákra vágjuk fel.
A lábasban, bográcsban, wokban, vagy amiben főzünk olvasszuk meg a zsírt, dobjuk rá a hagymát és pirítsuk szép üvegesre.
Ha üveges a hagyma, dobjuk rá a húst és forgassuk a hagymás zsíron, míg mindenütt szépen kifehéredik.
Ekkor sózzuk meg és a pirospaprikát is szórjuk rá. Ezekkel is alaposan forgassuk át pár percen át.
Most öntsünk rá 1-2 dl vizet és az összes fűszert. Most semmi más dolgunk nincs, mint kb. 3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük a húst. Tehát a 3-4 óra alatt fedő nélkül főzzük és 10-15 percenként ellenőrizzük, hogy van-e rajta víz. Ha kezd elfőni róla, mindig ráöntünk 1-2 dl-t. Ha vösörboros pörköltet szeretnénk készíteni, a feltöltéskor néha vörösbort használjunk. A lényeg hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig.
Mikor a húst kóstolásra nagyjából jónak érezzük - kb. 30-50 perccel az elkészülés előtt -, rádobjuk a felaprított paprikát és paradicsomot. Rányomjuk a fokhagymát.
Tovább főzzük míg a zöldségek is puhára főnek benne. Ilyenkor már nagyon kell figyelni, le ne égjen a pörkölt. Gyakran öntsünk rá vizet és kevergessük néha.
Már tálalhatjuk is. Eheted nokedlivel, knédlivel, vagy simán csak friss házi kenyérrel.
1 kg kihűlt ledarált főtt marhahúst összedolgozunk 2 vízbe áztatott kicsavart zsemlyével, 3 egész tojással, sóval, pástétomfűszerrel, kb. 5 dkg kockára vágott szalonnával, 1/2 dl t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA farkat megtisztítom, majd az ízeknél eldarabolom. A zsírban kiolvasztom a felszeletelt szalonnát, majd aranysárgára pirítom rajta az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a fe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA rostélyos szeleteket az olajból, ecetből és babérlevélből álló pácban pihentetjük a hűtőben 2-3 napig. A hússzeleteket a felforrósított zsíron elősütjük és félretesszü...
Elkészítési idő: 180 perc Nehézség: Könnyű80 dkg marha combot szeletekre vágtam. Egy nagy lábasban 2 evőkanál zsírt hevítettem és ebben a hús szeleteket mind két oldalról megpirítottam. Utána kiszedtem a zsírból és félre...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű