menu

Családireceptkönyv.hu

Túrógombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1/2 kg túró
13 dkg gríz
1 csapott evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
2 tojás
kb. 5 dkg margarin
kb. 20 dkg prézli
tejföl
porcukor

Elkészítés:


A túrót borítsd ki egy tálba. Adj hozzá egy fél kiskanál sót, egy csapott evőkanál kristálycukrot. A 2 tojást egyenként üsd fel egy kis tálkába, szagold meg, és ha jó, akkor tedd a túróhoz. Jól keverd el. A grízt szórd a túróhoz, nagyon jól dolgozd el a masszát, aztán takard le, és legalább 60 percig pihentesd. Amíg a massza pihen, megpiríthatod a prézlit. Egy nagy teflonban olvaszd meg a margarint. Szórd bele a prézlit, és lassú tűzön pirítsd pirosra. Könnyen megég! Ha készen van, hagyd hűlni, mert forró prézlire nem jó rátenni a gombócokat. 40 percnyi pihentetés után egy nagy lábost önts fel 3/4 magasságig vízzel, és tedd oda főni. Adj hozzá 2 fakanál sót.
Ha letelt a 60 perc, elkezdjük a gombócokat. Vizes kézzel a massza feléből sodorj kis gombócokat a tenyered között, és tedd egy lisztezett tálcára. Ha forr a víz, akkor vedd vissza a lángot annyira, hogy épp hogy ne bugyborékoljon, és óvatosan pottyintsd a gombócokat a vízbe. Először leülnek a lábos aljára, de pár perc múlva feljönnek a víz tetejére. Segíts nekik a lábos mozgatásával!
Kb.5 percig kell főzni egy adagot, de közben fakanállal forgathatod a gombócokat. Amíg fő, addig dolgozd fel a maradék túrómasszát is.
Aztán szedd ki a gombócokat egy tálba. Amíg fő a második adag, az elsőt az edény rázogatásával forgasd meg a prézliben. Utána darabonként szedd át a gombócokat egy tálba, hogy a prézlis edényben legyen hely a második adag megforgatásához.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sok tejföllel és porcukorral finom!

Túrógombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tünde
Fokhagymás-petrezselymes gombafejek
Fokhagymás-petrezselymes gombafejek

A vajat és az olajat melegítsük fel egy nagy serpenyőben, közepes hőfokon. A kockázott vöröshagymát dinszteljük meg a vajon, amíg üveges nem lesz. Közben a gombákat tisztítsuk meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Zöldborsós aprópecsenye
Zöldborsós aprópecsenye

A húst kisebb kockákra, a hagymát nagyon apróra vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk és zsírjára sütjük. A zsír és olaj keverékében megdinszteljük a hagymát és az apróra vágott, szétn...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Gelu Dóra
Tojásos májas szelet
Tojásos májas szelet

A májat kevés vízben megfőzzük,majd hagyjuk hűlni,felszeleteljük a főttojásokkal együtt és egy tálba tesszük.A hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk és belekeverjük.Hozzá a...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
 káposztalevelek gyors elkészítése töltött káposztáh
káposztalevelek gyors elkészítése töltött káposztáh

Már biztosan találkozott túlságosan nagy káposztafejjel, és elég nehezen ment az egyes káposztalevelek lefejtése, vagy éppen nehezen fért bele az edénybe, és feleslegesen sok időt...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk