1/2 kg túró
13 dkg gríz
1 csapott evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
2 tojás
kb. 5 dkg margarin
kb. 20 dkg prézli
tejföl
porcukor
A túrót borítsd ki egy tálba. Adj hozzá egy fél kiskanál sót, egy csapott evőkanál kristálycukrot. A 2 tojást egyenként üsd fel egy kis tálkába, szagold meg, és ha jó, akkor tedd a túróhoz. Jól keverd el. A grízt szórd a túróhoz, nagyon jól dolgozd el a masszát, aztán takard le, és legalább 60 percig pihentesd. Amíg a massza pihen, megpiríthatod a prézlit. Egy nagy teflonban olvaszd meg a margarint. Szórd bele a prézlit, és lassú tűzön pirítsd pirosra. Könnyen megég! Ha készen van, hagyd hűlni, mert forró prézlire nem jó rátenni a gombócokat. 40 percnyi pihentetés után egy nagy lábost önts fel 3/4 magasságig vízzel, és tedd oda főni. Adj hozzá 2 fakanál sót.
Ha letelt a 60 perc, elkezdjük a gombócokat. Vizes kézzel a massza feléből sodorj kis gombócokat a tenyered között, és tedd egy lisztezett tálcára. Ha forr a víz, akkor vedd vissza a lángot annyira, hogy épp hogy ne bugyborékoljon, és óvatosan pottyintsd a gombócokat a vízbe. Először leülnek a lábos aljára, de pár perc múlva feljönnek a víz tetejére. Segíts nekik a lábos mozgatásával!
Kb.5 percig kell főzni egy adagot, de közben fakanállal forgathatod a gombócokat. Amíg fő, addig dolgozd fel a maradék túrómasszát is.
Aztán szedd ki a gombócokat egy tálba. Amíg fő a második adag, az elsőt az edény rázogatásával forgasd meg a prézliben. Utána darabonként szedd át a gombócokat egy tálba, hogy a prézlis edényben legyen hely a második adag megforgatásához.
Sok tejföllel és porcukorral finom!
Töltelékhez 4db tejben áztatott zsemlét használtam. Hozzá adtam 3 db felvert tojást, kis őrölt borsot, kevés piros aranyat, ételízesítőt, dinsztelt hagymát, és jó sok petrezselyem...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy kicsi lábasban felteszem a reszelt szappant olvadni annyi forró vízzel ami ellepi (ez nem számottevő mennyiség, de a 2,5 literen kívül értendő), majd közepes lángon lassan keve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót és tojásokat és búzadarát és cukrot jól kikeverni és állni hagyni, 5- 10 percet, hogy a dara jól felszívja a tojások sárgáját. Addig meglehet csinálni a pirított zsemlem...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük egy nagy tálban. Olvasszuk fel a vajat és hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben langyosítsuk meg a tejet, de vigyázzun...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű