Családireceptkönyv.hu

Túrógombóc


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1/2 kg túró
13 dkg gríz
1 csapott evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
2 tojás
kb. 5 dkg margarin
kb. 20 dkg prézli
tejföl
porcukor

Elkészítés:


A túrót borítsd ki egy tálba. Adj hozzá egy fél kiskanál sót, egy csapott evőkanál kristálycukrot. A 2 tojást egyenként üsd fel egy kis tálkába, szagold meg, és ha jó, akkor tedd a túróhoz. Jól keverd el. A grízt szórd a túróhoz, nagyon jól dolgozd el a masszát, aztán takard le, és legalább 60 percig pihentesd. Amíg a massza pihen, megpiríthatod a prézlit. Egy nagy teflonban olvaszd meg a margarint. Szórd bele a prézlit, és lassú tűzön pirítsd pirosra. Könnyen megég! Ha készen van, hagyd hűlni, mert forró prézlire nem jó rátenni a gombócokat. 40 percnyi pihentetés után egy nagy lábost önts fel 3/4 magasságig vízzel, és tedd oda főni. Adj hozzá 2 fakanál sót.
Ha letelt a 60 perc, elkezdjük a gombócokat. Vizes kézzel a massza feléből sodorj kis gombócokat a tenyered között, és tedd egy lisztezett tálcára. Ha forr a víz, akkor vedd vissza a lángot annyira, hogy épp hogy ne bugyborékoljon, és óvatosan pottyintsd a gombócokat a vízbe. Először leülnek a lábos aljára, de pár perc múlva feljönnek a víz tetejére. Segíts nekik a lábos mozgatásával!
Kb.5 percig kell főzni egy adagot, de közben fakanállal forgathatod a gombócokat. Amíg fő, addig dolgozd fel a maradék túrómasszát is.
Aztán szedd ki a gombócokat egy tálba. Amíg fő a második adag, az elsőt az edény rázogatásával forgasd meg a prézliben. Utána darabonként szedd át a gombócokat egy tálba, hogy a prézlis edényben legyen hely a második adag megforgatásához.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sok tejföllel és porcukorral finom!

Túrógombóc

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Töltelék muffin sütőben sütve!
Töltelék muffin sütőben sütve!

Töltelékhez 4db tejben áztatott zsemlét használtam. Hozzá adtam 3 db felvert tojást, kis őrölt borsot, kevés piros aranyat, ételízesítőt, dinsztelt hagymát, és jó sok petrezselyem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mosógél házilag
Mosógél házilag

Egy kicsi lábasban felteszem a reszelt szappant olvadni annyi forró vízzel ami ellepi (ez nem számottevő mennyiség, de a 2,5 literen kívül értendő), majd közepes lángon lassan keve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Maria
Maresz Túró gombóca
Maresz Túró gombóca

A túrót és tojásokat és búzadarát és cukrot jól kikeverni és állni hagyni, 5- 10 percet, hogy a dara jól felszívja a tojások sárgáját. Addig meglehet csinálni a pirított zsemlem...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Ildikó
BAGETT
BAGETT

A lisztet a sóval, a cukorral és a szárított élesztővel elkeverjük egy nagy tálban. Olvasszuk fel a vajat és hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben langyosítsuk meg a tejet, de vigyázzun...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk